Probleme pe frontul de vest al gazelor! Moldova a cumpărat metan, dar nu-l poate importa

08 Sept. 2023, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Sept. 2023, 09:57 // Actual //  bani.md

Moldova a cerut creșterea capacității de flux invers de-a lungul conductei transbalcanice pentru a facilita importurile regionale mai mari de gaze pe fondul riscurilor de reducere a energiei.

Vorbind pentru ICIS, Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei al țării, a declarat că Moldova este pregătită să găsească o soluție pentru creșterea compresiei pe traseu din motive de securitate a aprovizionării.

Borosan a spus că capacitatea în flux invers la punctul de interconectare transfrontalieră Grebenyky cu Ucraina ar trebui să crească de la puțin peste aproximativ 4,5 milioane de metri cubi (mcm)/zi de capacitate întreruptibilă până la capacitatea sa tehnică de firmă de aproximativ 10 milioane de metri cubi/zi.

Totuși, pentru a facilita creșterea, operatorii de sisteme de transport din amonte precum Bulgartransgaz ar trebui să crească presiunea la granița cu România prin exploatarea stațiilor de compresoare Kardam.

Moldova a propus două variante.

Prima ar fi ca operatorii de sisteme de transport al gazelor din țările de tranzit, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina să împartă costurile presiunii crescute în conducta transbalcanică.

În caz contrar, Republica Moldova a spus că pentru funcționarea stației de comprimare din Bulgaria, care va permite creșterea capacității de transport al gazelor la IP Grebenyky, vor fi necesari 6.300 MWh în natură de gaz combustibil.

Cu toate acestea, dacă Moldova va plăti pentru gazul respectiv, atunci singura companie care va putea folosi capacitatea sporită ar fi compania de stat din Republica Moldova Energocom, a recunoscut Borosan.

„Din punctul nostru de vedere, creșterea capacității de transport de gaze în flux invers pe conducta Trans-Balcanică se referă la securitatea aprovizionării.”

Borosan a spus că situația este urgentă, deoarece Moldova și-a asigurat deja aprovizionarea cu gaze pentru iarnă în regiunea balcanică și se așteaptă să-l importe doar în depozitele subterane de gaze din Ucraina prin conducta transbalcanică.

El a subliniat că o licitație de capacitate întreruptă recentă din septembrie a trebuit să fie anulată, deoarece a fost suprasubscrisă.

„Licitația a trebuit să fie anulată după trei zile și 13 runde de licitații”, a spus el.

RISCUL DE REDUCERE

Gazprom ar putea riposta după ce țara a declarat că nu intenționează să plătească o presupusă datorie istorică pe care producătorul rus o estimează la 709 milioane de dolari.

Un audit internațional recent a infirmat datoria, dar Gazprom a spus că nu este puternic de acord cu rezultatele raportului.

Răspunsul Gazprom stârnește acum temeri că ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către Transnistria.

Provincia separatistă controlată de ruși, care nu este recunoscută la nivel internațional, primește în jur de 2 miliarde de metri cubi/an de gaz de la Gazprom, care este folosit în cea mai mare parte pentru a genera electricitate.

Cea mai mare parte din această energie electrică este furnizată înapoi în Moldova.

Moldova nu mai importă gaze pentru propriile nevoi, dar dacă Gazprom suspendă livrările către Transnistria, ar putea fi nevoită să acopere cererea atât pentru a asigura aprovizionare suficiente gospodăriilor, cât și pentru producția de energie electrică.

Volumele cumpărate în regiunea balcanică și depozitate în Ucraina ar putea ajuta la ameliorarea în lunile de iarnă de vârf.

De asemenea, ei ajută țara să facă economii majore, deoarece gazul cumpărat în regiunea balcanică este în medie cu 25,00 euro/MWh mai ieftin în această lună decât prețul pe care Moldova ar trebui să-l plătească Gazprom pentru gazul importat în baza contractului său pe termen lung.

Operatorul ucrainean de rețea de gaze, GTSOU susține oferta Moldovei și chiar i-a abordat pe colegii de la operatorul bulgar de rețea de gaze Bulgartransgaz cu pentru de a crește compresia în perioada iulie-septembrie 2023, potrivit unei scrisori văzute de ICIS.

O sursă apropiată de GTSOU a declarat pentru ICIS că operatorul ar putea furniza 4,7 milioane mcm/zi ca fluxuri inverse virtuale și încă 2mcm/zi ca fluxuri fizice la IP-ul Grebenyky.

Comunitatea Energetică, o instituție internațională care sprijină Ucraina și Moldova în ofertele lor de reformă a pieței, a abordat și Bulgartransgaz cu aceeași solicitare, potrivit corespondenței văzute de ICIS.

Până acum, nu a existat niciun răspuns oficial.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ