Se schimbă banii. Două bancnote euro vor fi retrase din circulație

17 Sept. 2023, 06:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Sept. 2023, 06:28 // Actual //  bani.md

Două bancnote vor fi scoase din circulație. Anunțul a fost făcut de Europol, cea mai mare organizație de poliție din Europa. După un studiu amănunțit, s-a decis retragerea din circulație a bancnotelor de 200 și 500 de euro.

S-a decis retragerea acestor bani deoarece sunt foarte susceptibile de falsificare și sunt folosite în mod abuziv și ilegal de infractori. Tipărirea acestora a fost deja oprită, însă mai sunt multe în circulație. Autoritățile europene le-au transmis celor care au astfel de bancnote să meargă cât mai curând să le schimbe. În caz contrar, riscă să piardă sume mari de bani.

Cei care au în posesie bancnote de 200 sau 500 de euro, trebuie să se adreseze în primă fază Băncilor Centrale ale Eurosistemului. Ei pot apela și la un intermediar financiar. Deși pare o procedură destul de simplă, schimbarea acestor bancnote ar putea dura mai mult decât te aștepți.

Cum pot fi schimbate bancnotele scoase din circulație

Bancnotele de 200 și 500 de euro sunt ușor de falsificat. Din cauza aceasta, autoritățile bancare pot declanșa proceduri de control și verificare amănunțită pentru a se asigura că acestea sunt autentice. Astfel se asigură și că posesorul lor nu este implicat în activități ilicite. Acest lucru subliniază importanța cooperării cu instituțiile financiare și respectarea tuturor cerințelor impuse.

Asupra celor două bancnote s-a atras atenția încă din 2016. Atunci, Consiliul guvernatorilor BCE a indicat că nu ar trebui să fie folosite ca instrumente de plată obișnuite. Decizia de a le retrage din circulație este o măsură de prevenție și securitate pentru economia europeană. Autoritățile europene au decis să lupte împotriva falsificării bancnotelor prin eliminarea utilizării celor cu valori mari.

„Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii au decis să elimine utilizarea bancnotelor cu valori mari, foarte solicitate de infractorii implicați în transportul fizic de numerar, deoarece acestea sunt de mare valoare și de volum mic”, se arată într-un comunicat al Comisiei către Parlamentul European și Consiliul European din anul 2016.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, a anunțat recent că bancnotele euro vor suferi modificări. Această modificare vine tot din dorința de a opri falsificarea. De asemenea, se va lua în calcul și protecția mediului.

Bancnotele euro vor avea un alt design. Acesta va include elemente comune care să fie relevante pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

„Moneda noastră unică și identitatea noastră europeană comună sunt strâns legate. Vrem ca oamenii din Europa să se poată identifica cu designul bancnotelor euro”, a precizat președinta BCE, Christine Lagarde.

Noul design al euro va fi decis până în 2024. În acest scop, Banca Centrală Europeană (BCE) a desfășurat un sondaj pe site-ul său până la sfârșitul lunii august. Participanții la sondaj au fost întrebați care dintre cele șapte teme propuse ar trebui să fie adoptată pentru noile bancnote.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală