Agenția de Investiții a organizat a treia ediție Moldova Real Estate Forum

19 Sept. 2023, 11:06
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
19 Sept. 2023, 11:06 // Economie //  MD Bani

Cea de-a treia ediție a Forumului dedicat sectorului imobiliar din R.Moldova, Real Estate Forum 2023 a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ai companiilor din domeniul imobiliar, investitorilor străini și partenerilor de dezvoltare. Discuțiile s-au axat pe tendințele sectorului imobiliar nerezidențial, oportunitățile și provocările din domeniu.

Sectorul imobiliar nerezidențial este unul cu un înalt potențial de dezvoltare, cererea fiind în continuă creștere în ultimii ani. Spekearii locali și internaționali au explorat diverse subdomenii ale sectorului, precum spațiile industriale, infrastructurale, logistice și de birouri, evidențiind potențialul atractiv al Moldovei ca destinație investițională.
Totodată, Real Estate Forum 2023 a oferit o oportunitate pentru participanți să descopere detalii esențiale și opțiuni de relocare, precum și despre modul în care sectorul imobilar poate contribui la creșterea economică a țării. Forumul este platforma de interacțiune între comunitatea de afaceri, instituțiile de stat, autoritățile locale, investitori și finanțatori.

„Evenimentul este unic de acest fel din țară, abordând situația pe piața imobiliară și cel mai important rol al acestuia este să creeze conexiuni și să ofere posibilitatea de a stabili parteneriate. Am adus la o masă de discuții toate părțile relevante la nivel local și regional, așa încât forumul să poarte și o încărcătură practică, nu doar teoretică, ducând la stabilirea unor întâlniri ulterioare, agrearea unor tranzacții, semnarea unor contracte”, susține Ion Iordachi, Director general adjunct al Agenției de Investiții.

„Imobiliarele non-rezidențiale au un rol foarte important, căci pentru a implementa idei și inițiative, oamenii au nevoie de spațiu pentru a interacționa, a munci și a genera rezultat în beneficiul companiilor dar și al întregii economii. Deși imobilele non-rezidențiale constituie doar 25 % din piață, am putut urmări în ultimii ani o creștere substanțială, de 4 % anual, iar potențialul de creștere este și mai mare. Agenda noastră de reforme și eforturile de a crea spațiu și libertate care să permită afacerilor mici și mari să se dezvolte, contribuie și la creșterea cererii pentru „case pentru afaceri” așa cum îmi place să le numesc. Ceea ce înseamnă că în următorii ani, creșterea anuală a sectorului, ar putea să fie mare decât 4 %”, a declarat în discursul său din cadrul evenimentului Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Evenimentul a fost conceput și organizat al treilea an la rând de către Agenția de Investiții din Republica Moldova.

Puteți urmări evenimentul aici: https://fb.watch/n8VGW6ZA8a/.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău