Moldova are cele mai proaste drumuri din Europa, dar mai bune decât în România

20 Sept. 2023, 08:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Sept. 2023, 08:33 // Actual //  bani.md

Olanda, celebră pentru infrastructura sa excelentă pentru bicicliști, a ocupat prima poziție în Europa și a doua în lume în ceea ce privește calitatea drumurilor, potrivit Raportului privind competitivitatea globală 2019 publicat de Forumul Economic Mondial.

Cu toate acestea, studiul relevă că cea mai bună calitate a drumurilor nu corespunde întotdeauna cu siguranța, deoarece unele țări cu infrastructură de top înregistrează un număr mai mare de accidente mortale.

În cadrul Europei, țările vest-europene sunt în general mai mulțumite de calitatea drumurilor, în timp ce est-europenii au o perspectivă mai sumbră asupra infrastructurii rutiere din țările lor.

Olanda, cu o evaluare de 6,4, a obținut prima poziție în Europa și a doua în lume, după Singapore cu 6,5. Pe următoarele locuri în Europa se află Elveția (6,3), Austria (6,0), Portugalia (6), Spania (5,7) și Croația (5,6).

La polul opus al clasamentului european se află Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina, cu cele mai proaste drumuri din regiune. România, Ucraina, Bulgaria și Macedonia de Nord se numără printre țările cu infrastructură mai puțin dezvoltată.

La nivel global, cele mai bune drumuri au fost în Hong Kong și Japonia, ambele cu un scor de 6,1. În ceea ce privește cele mai proaste drumuri din lume, Africa, Caraibe și Orientul Mijlociu se află în frunte, cu Ciad, Mauritania, Madagascar, Yemen, Haiti și RD Congo în poziții de coada.

Belgia, Italia, Irlanda și Islanda se află în spatele vecinilor lor din Europa de Vest în ceea ce privește calitatea drumurilor. Pe de altă parte, Grecia se evidențiază în Europa de Est cu un scor mai ridicat decât Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania.

Turcia a obținut, de asemenea, un scor bun (5,0), depășind țări occidentale și nordice precum Norvegia și Regatul Unit în ceea ce privește infrastructura rutieră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2025, 09:57
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
09 Mai 2025, 09:57 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

De Ziua Europei, Republica Moldova marchează un moment istoric în integrarea financiară europeană: toate cele șapte bănci comerciale care au depus cereri de aderare la sistemul de plăți al Zonei Unice de Plăți în Euro (SEPA) au fost acceptate oficial, potrivit unui anunț făcut de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Decizia a fost adoptată de Consiliul European al Plăților, iar implementarea tehnică a interconectării urmează să fie finalizată până la 6 octombrie 2025, data de la care băncile moldovenești vor începe să opereze efectiv transferuri în SEPA.

„Este o decizie care va aduce beneficii semnificative pentru cetățeni și economie, dar și o bucurie pentru cei care au facilitat acest proces – echipa BNM. Prin acest angajament, conectăm familii, sprijinim diaspora, ușurăm viața oamenilor și susținem dezvoltarea companiilor moldovenești”, a declarat guvernatoarea BNM, Anca Dragu.

SEPA (Single Euro Payments Area) este o inițiativă a Uniunii Europene care permite efectuarea de plăți în euro în condiții identice în toate țările membre, eliminând barierele dintre plățile interne și cele transfrontaliere.

Integrarea în SEPA înseamnă pentru cetățenii și companiile din Moldova: transferuri în euro mai rapide și mai ieftine, o infrastructură financiară compatibilă cu standardele europene, facilitarea remiterilor din diaspora, acces sporit la piețele europene pentru companiile moldovenești.

Procesul de aderare a fost coordonat de BNM, în parteneriat cu Asociația Băncilor din Moldova (ABM), care acționează ca NASO – Organizație Națională de Suport pentru Aderare. Președintele ABM, Dorel Noroc, a anunțat că și celelalte trei bănci licențiate din Moldova urmează să fie conectate, dosarele lor fiind deja pregătite.

Republica Moldova a fost admisă oficial în SEPA pe 6 martie 2025. Aderarea la acest sistem este considerată un pas strategic în direcția integrării țării în piața unică europeană și vine în completarea reformelor profunde promovate de BNM pentru modernizarea sectorului financiar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA