Olanda, celebră pentru infrastructura sa excelentă pentru bicicliști, a ocupat prima poziție în Europa și a doua în lume în ceea ce privește calitatea drumurilor, potrivit Raportului privind competitivitatea globală 2019 publicat de Forumul Economic Mondial.
Cu toate acestea, studiul relevă că cea mai bună calitate a drumurilor nu corespunde întotdeauna cu siguranța, deoarece unele țări cu infrastructură de top înregistrează un număr mai mare de accidente mortale.
În cadrul Europei, țările vest-europene sunt în general mai mulțumite de calitatea drumurilor, în timp ce est-europenii au o perspectivă mai sumbră asupra infrastructurii rutiere din țările lor.
Olanda, cu o evaluare de 6,4, a obținut prima poziție în Europa și a doua în lume, după Singapore cu 6,5. Pe următoarele locuri în Europa se află Elveția (6,3), Austria (6,0), Portugalia (6), Spania (5,7) și Croația (5,6).
La polul opus al clasamentului european se află Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina, cu cele mai proaste drumuri din regiune. România, Ucraina, Bulgaria și Macedonia de Nord se numără printre țările cu infrastructură mai puțin dezvoltată.
La nivel global, cele mai bune drumuri au fost în Hong Kong și Japonia, ambele cu un scor de 6,1. În ceea ce privește cele mai proaste drumuri din lume, Africa, Caraibe și Orientul Mijlociu se află în frunte, cu Ciad, Mauritania, Madagascar, Yemen, Haiti și RD Congo în poziții de coada.
Belgia, Italia, Irlanda și Islanda se află în spatele vecinilor lor din Europa de Vest în ceea ce privește calitatea drumurilor. Pe de altă parte, Grecia se evidențiază în Europa de Est cu un scor mai ridicat decât Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania.
Turcia a obținut, de asemenea, un scor bun (5,0), depășind țări occidentale și nordice precum Norvegia și Regatul Unit în ceea ce privește infrastructura rutieră.