Compania fiică a gigantului Gazprom din Moldova a achitat 50% amenda de milioane, dar o contestă

21 Sept. 2023, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Sept. 2023, 17:02 // Actual //  bani.md

Filiala Transgaz a companiei Moldovagaz a efectuat o plată în valoare de 50% din amenda impusă de autoritățile de reglementare în energie a Republicii Moldova. Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz, a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, subliniind că această acțiune nu reprezintă o acceptare a deciziei autorităților și că contestarea în instanță rămâne o opțiune deschisă.

Amenda, în valoare de peste 34 de milioane de lei, a fost impusă de către Agenția Națională de Reglementare în Energie ca urmare a nerespectării cerințelor legale privind separarea MoldTransGaz de societatea-mamă și obținerea unui certificat de operator independent de piață.

Vadim Ceban a explicat că achitarea a 50% din amenda totală a fost necesară pentru a se conforma legislației, care permite achitarea acestei sume în termen de 72 de ore. Totodată, el a adăugat că, în cazul unei decizii favorabile din partea instanței de judecată, suma plătită va fi restituită companiei din bugetul de stat.

În timpul conferinței de presă, Ceban a recunoscut că Transgaz nu a respectat cerințele legii și a explicat că acest lucru a fost cauzat de lipsa unei decizii corespunzătoare a acționarilor companiei.

De asemenea, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz a menționat că Gazprom a condiționat întotdeauna implementarea celui de-al treilea pachet energetic de rambursarea de către Moldovagaz a datoriei sale istorice către concernul rusesc de gaze, în valoare de 709 milioane de dolari.

Referindu-se la acordarea independenței Transgaz, Vadim Ceban a dezvăluit că acționarii Moldovagaz au luat în considerare această problemă încă din 2018 și au discutat două opțiuni: vânzarea Transgaz și transferul sistemului de transport al gazelor către un operator independent. El a adăugat că, în cazul unei oferte de cumpărare a sistemului de transport al gazelor, acționarii vor lua în considerare această propunere.

În ceea ce privește gestionarea sistemului de transport al gazelor în timpul perioadei de cinci ani în care VestMoldTransGaz va opera acest sistem, Ceban a menționat că tariful actual include fonduri destinate menținerii stării tehnice a acestuia, iar MoldTransGaz va aloca aceste fonduri sub formă de investiții de capital în sistemul de transport al gazelor.

Cu privire la informații despre suma de 160 de milioane de lei pe an pe care MoldTransGaz ar urma să o primească în urma închirierii sistemului de transport gaz către VestMoldTransGaz pentru cinci ani, Vadim Ceban a evitat să ofere detalii, invocând un „secret comercial”. El a confirmat că compania TiraspolTransGas va administra sistemul de transport al gazelor pe malul stâng al Nistrului în numele MoldTransGaz, menționând că acest lucru este necesar pentru a rezolva probleme legate de sistemele de transport de gaze din Ucraina și România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO