Petru Rotaru a participat la întrevederea cu ministra Finanțelor a Republicii Polonia Magdalena Rzeczkowska

20 Sept. 2023, 11:30
 // Categoria:  // Autor:  MD Bani
20 Sept. 2023, 11:30 //  //  MD Bani

Directorul Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru a participat astăzi la o întrevedere cu ministra Finanțelor a Republicii Polonia, dna Magdalena Rzeczkowska, alături de ministra Finanțelor a Republicii Moldova, dna Veronica Șireteanu și secretara de Stat, Olga Golban.

Discuțiile au vizat subiecte de fiscalitate, în contextul semnării Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea tehnică între Ministerele de Finanțe din Republica Moldova și Republica Polonia, document care va extinde relațiile de cooperare dintre cele două autorități pe subiecte de interes comun pe dimensiunea finanțelor publice, inclusiv componenta fiscală.

Ministra Veronica Șirețeanu a menționat că, obiectivul Ministerului Finanțelor și al autorităților din subordine este de a livra servicii la cel mai înalt nivel pentru contribuabili, inclusiv prin implementarea soluțiilor digitale performante precum și eliminarea barierelor în interacțiunea dintre instituțiile statului și contribuabil, informează Serviciu Fiscal de Stat.

La rândul său, directorul SFS a declarat că autoritatea fiscală este lider la capitolul digitalizare, oferind un număr considerabil de servicii în format electronic:„Dezvoltarea sistemelor informaționale este și pentru noi o provocare. Expertiza Poloniei în acest este una necesară și suntem siguri că schimbul de experiență și bune practici ne va ajuta foarte mult în realizarea obiectivelor stabilite”.

De asemenea, Rotaru a informat despre faptul că, Serviciul Fiscal de Stat pune un accent deosebit pe promovarea conformării voluntare, în detrimentul activităților de control.

„În primul semestru al anului 2023, autoritatea fiscală a intensificat acțiunile de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislației fiscale, inclusiv prin majorarea numărului de vizite fiscale cu circa 80%. În context, a fost înregistrată o reducere semnificativă de circa 57% a numărului controalelor fiscale efectuate. Rezultativitatea controalelor fiscale efectuate constituie 99,4%. Totodată, pe fundalul diminuării numărului controalelor fiscale, ponderea sumelor încasate din totalul obligațiilor fiscale calculate în cadrul controalelor efectuate s-a majorat cu 52% față de perioada similară a anului 2022, ceea ce vorbește despre eficientizarea acțiunilor de control desfășurate, inclusiv planificarea lor, raportate la costurile de administrare fiscală suportate de instituție în acest sens”, a adăugat directorul SFS.

În context, ministra Finanțelor a Republicii Polonia, dna Magdalena Rzeczkowska a menționat disponibilitatea instituției sale de a oferi tot suportul pe domenii cum ar fi modernizarea sistemelor informaționale, precum și expertiza necesară aferent sporirii gradului de conformare voluntară a contribuabililor, respectiv creșterea semnificativă a încasărilor la buget.

Realitatea Live

01 Nov. 2024, 16:54
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Nov. 2024, 16:54 // Actual //  Ursu Victor

După ce șeful aeroportului Iași a anunțat că zborul Iași – Dubai este considerat nerentabil conform studiilor de piață, compania Wizz Air a deschis recent o nouă cursă Chișinău – Abu Dhabi, inaugurată pe 27 octombrie. Această nouă rută oferă trei frecvențe săptămânale, în zilele de miercuri, vineri și duminică, cu prețuri începând de la 69,99 euro.

Strategia Wizz Air de a extinde zborurile de la Chișinău este evidentă, având în vedere că compania a lansat nu mai puțin de 16 zboruri externe în sezonul de iarnă, în timp ce aeroportul din Iași beneficiază doar de un singur nou zbor (spre Malmö, Suedia), care înlocuiește o cursă recent desființată către Copenhaga, scrie topiasi.ro.

O analiză comparativă a numărului de curse externe scoate în evidență disparitățile dintre cele două aeroporturi. Aeroportul Chișinău operează în prezent 44 de zboruri externe, gestionate de 26 de companii, în contrast cu cele 24 de zboruri de la Iași, operate de doar 5 companii.

De asemenea, la Iași, Wizz Air controlează aproximativ 80% din trafic, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul zborurilor de la acest aeroport. Dacă noul zbor Chișinău – Abu Dhabi se dovedește a fi profitabil, există riscul ca Wizz Air să renunțe la rutele de la Iași în favoarea celor din Chișinău, amplificând astfel discrepanțele dintre cele două aeroporturi.

Această situație sugerează o concurență acerbă între cele două aeroporturi, fiecare încercând să atragă mai multe zboruri și pasageri. În timp ce Chișinău se prezintă ca un hub în expansiune, Iași se confruntă cu provocări semnificative în a-și menține relevanța pe piața zborurilor internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău