Prevederi noi privind declararea, modul şi termenul de achitare a plăţilor pentru poluarea mediului

22 Sept. 2023, 13:30
 // Categoria: Economie // Autor:  MD Bani
22 Sept. 2023, 13:30 // Economie //  MD Bani

Din 01 octombrie 2023, vor intra în vigoare modificările legislative în partea ce ține de stabilirea obiectului, cotei cât și a periodicității declarării și modalitatea de calculare a taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, informează Serviciul Fiscal de Stat. 

Conform Legii nr. 247/2023, lista obiectelor impozabile cu taxă a fost completată cu poziții tarifare noi, cum ar fi ambalajele din hârtie, carton, sticlă, metale și lemn.

De asemenea, au fost introduse o serie de  noțiuni ce vin să descrie ambalajele în scopul aprecierii obiectului impozabil cu taxă. Astfel, obiect impozabil cu taxă pentru ambalajele ce devin deșeuri constituie produsele realizate din materiale de orice natură, destinate pentru a conţine bunuri şi a le proteja în timpul manevrării, prezentării şi livrării lor de la producător la utilizatorul sau consumatorul final şi pentru a fi utilizat ca ambalaj primar, ambalaj secundar, ambalaj de desfacere sau ambalaj terțiar.

Cota taxei, aplicabilă pentru ambalajele poluante, de asemenea a fost modificată din cantitatea (numărul) unităţilor de ambalaje pe fiecare tip de material în sumă fixă pentru greutatea (tona) materialelor din care este fabricat ambalajul, după cum urmează:

* Termenul „compozit” se referă la ambalajele compozite care au fost fabricate folosindu-se materiale de la poziția tarifară 4811.

La determinarea obligației privind taxa pentru ambalaje urmează să participe:

  • cantitatea de ambalaje plasate pe piață pe parcursul perioadei fiscale;
  • țintele de valorificare, atinse de fiecare subiect.

În partea ce ține de modalitatea de calculare și declarare a taxelor pentru poluare, se va aplica un nou mecanism de scutire de taxa pentru ambalaje pentru agenții economici, care recuperează și reciclează ambalajele puse pe piață de către aceștia. De asemenea, subiecții care au atins obiectivul de valorificare se scutesc de plata taxei pe ambalaje.

Subiecţii înregistraţi în SIA „Managementul deșeurilor” beneficiază de o scutire de taxa pe ambalaje egală cu raportul dintre cantitatea de deşeuri valorificate şi cantitatea de deşeuri care corespunde obiectivului de valorificare.

Modificările legislative stabilesc, de asemenea, noi prevederi privind declararea, modul şi termenul de achitare a plăţilor pentru poluarea mediului, precum și periodicitatea prezentării dării de seamă.

¾    lunar: pentru subiecții ce nu sunt înregistrați în SIA „Managementul deșeurilor” și respectiv nu își execută obligația sa de reciclare/valorificare a ambalajelor/mărfurilor poluante, prin aplicarea principiului responsabilității extinse a producătorilor;

anual: pentru subiecții ce își execută obligația de responsabilitate extinsă a producătorului.

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 11:14 // Actual //  Ursu Victor

Societățile de asigurări din Republica Moldova au înregistrat o creștere de 10,9% a primelor brute subscrise și o majorare de 26% a despăgubirilor plătite în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Automobilele rămân lider în topul preferințelor clienților pentru asigurare, arată datele Biroului Național de Statistică.

În categoria asigurărilor generale, segmentul auto (CASCO și răspundere civilă auto) continuă să domine: primele brute subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto au crescut cu 9,7%, atingând 1,26 miliarde lei, despăgubirile plătite în acest sector au înregistrat o creștere semnificativă de 23,4%, ajungând la 452,8 milioane lei. În cazul asigurărilor CASCO, primele brute au crescut cu 13,1%, iar despăgubirile cu 13,3%. Aceste evoluții confirmă preferința clienților pentru protecția vehiculelor în fața riscurilor, în contextul unei mobilități crescute și al diversificării portofoliilor de produse oferite de companiile de asigurări.

Asigurările de incendiu și calamități naturale au înregistrat cea mai mare creștere procentuală: primele brute au avansat cu 24,7%, iar despăgubirile plătite au fost de 3,5 ori mai mari decât în 2023. Asigurările de sănătate continuă să câștige teren, cu o creștere de 11,9% a primelor și de 17,1% a despăgubirilor. În schimb, asigurările de viață au stagnat, cu o creștere nesemnificativă de 0,3% la primele subscrise și o scădere de 9% a despăgubirilor plătite.

În ianuarie-septembrie 2024 veniturile și cheltuielile asigurătorilor s-au majorat față de perioada respectivă a anului 2023 cu 18,2% și 22,7% respectiv. Profitul până la impozitare s-a diminuat cu 22,6% comparativ cu perioada corespunzătoare a anului precedent .

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală