Inaugurarea Laboratorului Digital la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Căușeni

26 Sept. 2023, 13:43
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  MD Bani
26 Sept. 2023, 13:43 // Uncategorized //  MD Bani

Peste o mie de elevi și eleve de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Căușeni au acces la un spațiu modern de învățare și dezvoltare a competențelor digitale. În incinta instituției de învățământ a fost inaugurat un Laborator Digital, dotat cu 20 de calculatoare de ultimă generație, conexiune la internet și spații prietenoase pentru desfășurarea cursurilor în domeniul IT, necesare pentru profesiile viitorului. 

Laboratorul digital este implementat în cadrul programelor  „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina” și „Tekwill în Fiecare Școală”, cu susținerea UN Women și Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, oferind un mediu inovator de învățare pentru tineri, atât pentru localnici, cât și pentru copiii refugiaților ucraineni. De asemenea, acesta este deschis altor entuziaști ai tehnologiei, care își propun să creeze proiecte tehnologice și soluții axate pe comunitate.

„Viața fiecăruia dintre noi este influențată de tehnologiile momentului și însăși societatea este modelată de către acestea. Ar fi bine să ținem pasul cu ele. Folosindu-le, ne dăm seama cum putem transforma o idee creativă într-un produs tangibil. Vreau să mulțumesc UN Women, ATIC și Tekwill pentru că au făcut posibilă lansarea Laboratorului Digital, care permite elevilor să creeze produse și servicii noi, cu impact pentru societate.” – Yoichiro Giro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

„Această inițiativă a luat naștere din dorința de a susține femeile și fetele, încurajându-le să învețe și să reușească în domeniul tehnologiilor. În Republica Moldova, doar 21% din lucrătorii din IT sunt femei și doar 5% din studenții  care învață discipline IT sunt fete. Situația din țara vecină, Ucraina, ne-a determinat să dezvoltăm acest proiect, inclusiv pentru copii refugiaților, care vor putea să se conecteze la platformele de educație din țara lor”. – Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.

Mai mult de 500 de elevi și eleve ai/ale liceului teoretic din Căușeni participă activ la cursurile IT în cadrul inițiativei „Tekwill în fiecare școală”, care includ design grafic, proiectare și dezvoltare web. La evenimentul de deschidere a Laboratorului Digital, aceștia, împreună cu profesorii lor, au prezentat proiectele și produsele tehnologice la care au lucrat în cadrul disciplinelor opționale oferite de program.

„Investițiile în copii și tehnologii reprezintă un pas important în pregătirea pentru schimbările majore de pe piața muncii, care va fi puternic influențată de tehnologie în viitorul apropiat. În acest context, Laboratorul Digital este o oportunitate mult așteptată de elevii pasionați de IT, care își doresc să urmeze și o facultate în domeniu. Pe lângă acestea, Laboratorul Digital oferă acces la tehnologii informaționale pentru cei care nu dispun de un dispozitiv acasă. Suntem mândri să putem oferi astfel de oportunități elevilor noștri și suntem siguri că acestea îi vor pregăti pentru succes într-un viitor conex cu tehnologia.” – Olga Ostaș, directoarea instituției de învățământ „Mihai Eminescu”.

„Zi de zi aștept nerăbdătoare ora de informatică, pentru că acolo pot studia ceea ce îmi place, iar mijloacele care ne sunt oferite în laborator mă inspiră să-mi doresc o carieră în IT și să devin o programatoare de succes, aici, acasă.” – Alina Camescic, elevă în clasa a X-a.

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău