Șoselele morții din Moldova! Autoritățile de la drumuri se apucă să le numere

05 Oct. 2023, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Oct. 2023, 15:02 // Actual //  bani.md

Pe tronsoanele de drum unde este înregistrat un număr mai mare de accidente va fi realizat, în mod obligatoriu, auditul de siguranță rutieră. Un proiect de lege privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere, elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost aprobat de Parlament în prima lectură cu 54 de voturi.

Proiectul legii privind gestionarea siguranței rutiere stabilește cadrul instituțional și modul de gestionare a siguranței infrastructurii pe rețeaua de drumuri publice, precum și transpune directiva Uniunii Europene, care stipulează măsuri suplimentare de gestionare a siguranței rutiere pentru a crește gradul de siguranță a circulației pe drumurile publice. Prin realizarea obligatorie a auditului de siguranță rutieră, autoritățile urmăresc ca măsurile de prevenire a accidentelor să fie adoptate în faza de proiectare. În context, autoritatea responsabilă de gestionarea siguranței infrastructurii rutiere va fi Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, realizarea auditului de siguranță rutieră la faza incipientă a proiectelor are drept scop sporirea siguranței rutiere, reducerea riscurilor și economisirea resurselor financiare. De exemplu, după reabilitarea, în perioada 2010-2012, a tronsonului drumului național R6 Chișinău – Orhei – Bălți, între kilometrii 14-35, s-a stabilit faptul că numărul de accidente grave a crescut cu 40 % față de media ultimilor cinci ani. Din această cauză, în primii ani după realizarea lucrărilor, a mai fost construit un parapet de protecție de 40 de kilometri și au fost instalate două semafoare. Pentru realizarea acestor lucrări, au fost alocate suplimentar fonduri de peste 37 de milioane de lei.

De menționat că, în prezent, auditul de siguranță rutieră este realizat doar în cadrul proiectelor cu finanțare internațională. Mai mult, acest lucru se întâmplă doar la cererea expresă a donatorului, iar acest audit este realizat doar de specialiști din străinătate, deși, în Republica Moldova, activează auditori locali certificați.

Banca Mondială a realizat un studiu care demonstrează că, din cauza accidentelor rutiere, bugetul Republicii Moldova înregistrează pierderi de milioane.

Potrivit datelor statistice, în anul 2022, s-au înregistrat 2312 accidente rutiere. În urma lor, 217 persoane și-au pierdut viața, iar 2586 au suferit diverse traumatisme.

Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO