Putin susține că a testat „Cernobîlul zburător”. Racheta e alimentată de un reactor nuclear care se activează în aer

07 Oct. 2023, 08:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Oct. 2023, 08:49 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a organizat un „ultim test de succes” al unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară, a susținut președintele rus Vladimir Putin. Dar declarațiile sale au venit după ce purtătorul său de cuvânt a negat o relatare a New York Times conform căreia testarea armei, cunoscută sub numele de Burevestnik, este iminentă. În plus, Ministerul Apărării nu a spus absolut nimic despre testarea rachetei numită și „Cernobîl zburător“, relatează BBC.
Arma experimentală, anunțată pentru prima dată în 2018, ar avea o rază de acțiune potențial nelimitată, este alimentată de un reactor nuclear și este capabil să transporte un focos nuclear.

Dar puțin se știe oficial despre capacitățile sale și există rapoarte că testele anterioare au eșuat.

Imaginile din satelit difuzate luna trecută au indicat că Rusia a construit recent noi instalații într-o locație îndepărtată din Arctica, unde au fost efectuate anterior teste nucleare. Imaginile au arătat lucrări de construcție în Novaia Zemlia, un arhipelag insular din nordul Mării Barents.

„Acum am terminat practic lucrul la tipurile moderne de armament strategic despre care am vorbit și pe care le-am anunțat în urmă cu câțiva ani”, a spus Putin într-o întâlnire în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, care a fost transmisă în direct de televiziunea de stat.
„Un ultim test de succes a avut loc pentru Burevestnik – o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară cu rază globală de acțiune”.

Racheta, numită Skyfall de către NATO, ar fi alimentată de un reactor nuclear, care ar trebui să se activeze după ce rachetele de propulsie cu combustibil solid au lansat-o în aer.

Putin a mai spus audienței sale că lucrările la o rachetă balistică intercontinentală, numită Sarmat, sunt aproape finalizate.

În ciuda fluturării armelor nucleare, liderul de la Kremlin, a spus că Rusia nu intenționează să-și schimbe doctrina nucleară – politica potrivit căreia sunt stabilite circumstanțele în care forțele sale ar putea folosi arme nucleare.

Dar el a indicat că, teoretic, Rusia și-ar putea retrage ratificarea Tratatului de interzicere completă a testelor nucleare din 1996. El a susținut că, deoarece SUA l-au semnat, dar nu l-au ratificat niciodată, este posibil ca Rusia să acționeze în același mod.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău