Bloomberg: India ar putea impune restricţii la exporturile de zahăr, ceea ce va limita livrările mondiale

11 Oct. 2023, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Oct. 2023, 16:21 // Actual //  Lupu Eduard

India ar urma să impună restricţii la exporturile sale de zahăr, după ce vremea secetoasă a afectat culturile de trestie de zahăr în al doilea mare cultivator mondial, o mişcare care va limita livrările mondiale de zahăr, transmite Bloomberg, conform Agerpres. Aceasta în contextul în care cotaţiile la zahăr brut au urcat deja în luna septembrie până la cel mai ridicat nivel din ultimi 12 ani.

Potrivit unor surse din apropierea acestui subiect, este posibil ca ţara asiatică să restricţioneze exporturile de zahăr în noul sezon care a început la 1 octombrie 2023 şi o decizie oficială va fi anunţată în curând. Este posibil să fie emise cote pentru anumite vânzări pe pieţele externe, dacă situaţia de aprovizionare pe piaţa internă se va îmbunătăţi, au precizat sursele.

India a înregistrat cel mai slab sezon de ploi musonice din ultimii cinci ani şi orice scădere a producţiei agricole va creşte presiunile asupra Guvernului premierului Narendra Modi de a controla inflaţia produselor alimentare înaintea alegerilor de luna viitoare şi a celor din 2024. Restricţiile la export vor pune presiune asupra pieţei şi este posibil să ducă la creşterea cotaţiilor futures la bursele de la New York şi Londra.

India a introdus un sistem de cote în sezonul 2022-23 şi a restricţionat exporturile de zahăr până la aproximativ şase milioane de tone, comparativ cu exporturi nerestricţionate de 11 milioane de tone în anul anterior.

Un sondaj efectuat de Bloomberg luna trecută în rândul mai multor analişti, traderi şi procesatori arată că majoritatea celor intervievaţi se aşteaptă ca India să nu exporte nicio cantitate de zahăr în acest sezon din cauza producţiei reduse.

Cotaţiile la zahăr brut au urcat în luna septembrie până la cel mai ridicat nivel din ultimi 12 ani pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările limitate, în pofida unei recolte consistente de trestie de zahăr în Brazilia, cel mai mare producător mondial.

Separat, producţia de zahăr în Thailanda, al doilea mare exportator mondial, ar urma să scadă şi ea cu aproximativ o cincime la următoarea recoltă din cauza unei secete severe, potrivit unei estimări a unei Asociaţii profesionale din sectorul zahărului. Debutul fenomenului meteo El Nino în acest an a dus la condiţii secetoase şi precipitaţii mai mici în multe părţi din Asia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău