Ţara care se confruntă cu un dezastru imobiliar de proporţii: Un gigant imobiliar este la un pas de faliment

24 Oct. 2023, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2023, 12:09 // Actual //  bani.md

Falimentul City Garden, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari chinezi, este aproape oficial. Pentru familiile care şi-au investit economiile în locuinţele ridicate de City Garden, dar şi pentru angajaţii companiei şi investitorii care au pompat miliarde, falimentul înseamnă un dezastru total, scrie Bloomberg.

Mai mult, economia Chinei se află într-o perioadă sensibilă în care are nevoie urgentă de stimulare, iar criza imobiliară nu face decât să agraveze haosul economic.

Cumpărătorii de locuinţe, muncitorii, dezvoltatorii şi guvernul şi-au jucat fiecare rolul lor într-un aparent miracol economic. Timp de peste două decenii, sectorul imobiliar a fost motorul de creştere din spatele poveştii de succes economic fără precedent al Chinei, călăuzind un val de expansiune alimentat de datorii până la o valoare de 52.000 de miliarde de dolari în 2019 – un sfert din PIB-ul naţiunii.

Investitorii globali au năvălit,  injectând peste 180 de miliarde de dolari în obligaţiuni în dolari. Dar, în ultimii trei ani, campania guvernului de a ţine în frâu sectorul încărcat de datorii a avut consecinţe dramatice . Sectorul imobiliar s-a redus cu aproximativ 10%, iar acţiunile chinezeşti au şters acum toate câştigurile realizate în timpul unei uriaşe reveniri venite după pandemie.

Country Garden a fost un actor principal în toată această poveste. La apogeu, dezvoltatorul a angajat 130.000 de persoane, a găzduit zeci de mii de familii şi a acumulat datorii în valoare de 240 de miliarde de dolari.

În prezent, nu a efectuat nici măcar o plată a dobânzilor la obligaţiunile în dolari care au ajuns la scadenţă săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că intrarea în incapacitate de plată este aproape oficială, iar şansele unei restructurări sunt din ce în ce mai mari. Atunci când o companie de o asemenea dimensiune intră în faliment, problemele economice bat la uşa tuturor.

„Intrarea în incapacitate de plată a unui dezvoltator atât de mare, coroborată cu deteriorarea suplimentară a vânzărilor şi a preţurilor, este un semn clar că nimic nu va salva piaţa imobiliară”, a declarat Alicia Garcia Herrero, economist şef pentru Asia-Pacific la Natixis SA.

Sute de milioane de oameni au crezut că preţurile proprietăţilor imobiliare din China nu pot decât să crească, legându-şi carierele, familiile, speranţele, visele şi finanţele personale de acest sector, care în final a dezamăgit.

Piaţa imobiliară din China a fost complet comercializată în 1998, iar trei ani mai târziu, naţiunea a fost acceptată în Organizaţia Mondială a Comerţului. Până în 2005, PIB-ul său a crescut de peste două ori.

Construcţiile au explodat. Pe măsură ce milioane de oameni au inundat marile oraşe, guvernele locale au generat venituri prin vânzarea mai multor terenuri dezvoltatorilor. În întreaga ţară, câmpurile au făcut loc unor complexe de locuinţe nou-nouţe, de înaltă clasă, cu nume precum Palm Springs, The River Seine şi Park Avenue.

Cu timpul, China a devenit foarte depedentă de sectorul imobiliar, unde potrivit datelor, 80% dintre familii îşi investiseră banii. Dependenţa de sectorul imobiliar continuă să fie o ecuaţie la care autorităţile de la Beijing nu pot găsi răspunsul. În continuare sectorul este responsabil pentru un sfert din economia Chinei, iar asta înseamnă că orice prăbuşire a unui actor important din domeniul imobiliar va aduce cu sine haos economic. Întrebarea la care toată lumea încearcă să răspundă nu este „dacă” turbulenţele economice vor lovi, ci „când”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală