Cine este personajul misterios care a preluat conducerea imperiului de 80 de miliarde USD din universul criptomonedelor

24 Oct. 2023, 13:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Oct. 2023, 13:01 // Actual //  bani.md

Paolo Ardoino, directorul de tehnologie al Tether Holdings Ltd., este unul dintre cei mai puţini cunoscuţi oameni din industria cripto. Acest lucru s-ar putea schimba atunci când va prelua frâiele uneia dintre cele mai importante companii din sector, împreună cu stablecoin-ul de 84 de miliarde de dolari pe care îl emite, scrie Bloomberg.

Inginerul italian de software –  în vârsta de 39 de ani şi care va conduce compania în calitate de nou director executiv începând cu luna decembrie – nu este cunoscut pentru faptul că apare pe coperţile revistelor, pentru selfie-urile cu demnitarii G7 sau pentru că ar fi prietenul celebrităţilor, precum unii dintre colegii săi. În timp ce restul conducerii Tether a rămas în mare parte absentă din peisajul public, Ardoino a apărut ca liderul neoficial al companiei, comunicând mai ales prin postări pe reţelele de socializare, interviuri în presă şi ocazional la conferinţe din industrie.

USDT al Tether – un token digital care urmăreşte să se menţină la paritate cu dolarul american – a crescut semnificativ în ultimul an, chiar şi în condiţiile în care alte companii de criptomonede s-au confruntat cu dificultăţi. Reprezentând acum aproape 70% din piaţa stablecoin, a devenit parte integrantă a modului în care investitorii tranzacţionează şi îşi stochează averea în active digitale.

Firma a plătit peste 40 de milioane de dolari pentru a soluţiona acuzaţiile unui organism de supraveghere din SUA în 2021, potrivit cărora a minţit în legătură cu finanţele companiei, ceea ce a făcut opinia publică să se îndoiască de nivelul de fiabilitate al businessului.

În 2024 Tether intenţionează să înceapă să publice date despre rezervele sale în timp real. Obiectivele sale includ, de asemenea, creşterea investiţiilor în tehnologie, discuţii cu autorităţile de reglementare şi extinderea în domeniul energiei regenerabile.

Cu sediul în Insulele Virgine, Tether nu are birouri publice, nu are un consiliu de administraţie independent şi nici nu dezvăluie prea multe despre structura sa. În mai avea 60 de angajaţi, iar Ardoino speră ca numărul să ajungă la 90 până la finalul lui 2023.

Ceea ce se poate observa, însă, este că Ardoino moşteneşte o afacere profitabilă. Majoritatea activelor care susţin tokenul sunt bonuri de trezorerie americane cu scadenţă scurtă, potrivit unui atestat din iunie, ceea ce îi aduce emitentului un profit serios în timp ce ratele dobânzilor rămân ridicate.

Tether a raportat la acel moment un capital excedentar de aproximativ 3,3 miliarde de dolari, printre partenerii săi bancari numărându-se Cantor Fitzgerald şi creditorii din Bahamas Deltec Bank & Trust Ltd., Britannia Bank & Trust şi Capital Union Bank. O parte din noile responsabilităţi ale lui Ardoino vor consta în gestionarea finanţelor companiei, precum şi în supervizarea directă a iniţiativelor de cercetare şi dezvoltare ale Tether, a declarat acesta.

Noul şef al Tether are de înfruntat mai multe provocări, potrivit analiştilor.

Obstacolele se află la orizont pentru noul şef al Tether, spun analiştii. Autorităţile de reglementare la nivel mondial se pregătesc să ia măsuri drastice împotriva emitenţilor de stablecoin, noile norme din Uniunea Europeană urmând să impună operatorilor să informeze autorităţile de reglementare cu privire la planurile lor de guvernanţă corporativă, acţionari şi practici de gestionare a riscurilor începând cu iunie 2024.

Între timp, este probabil ca presiunea să crească asupra Ardoino pentru a respecta o promisiune din 2022 potrivit căreia firma ar urma să se supună unui audit financiar complet. Aceasta este o altă etapă importantă pe care Ardoino speră să o atingă în anul următor.

Întârzierea prelungită a legiuitorilor şi autorităţilor de reglementare din SUA în ceea ce priveşte punerea în aplicare a legislaţiei specifice sectorului privind stablecoins a fost benefică până în prezent pentru Tether, însă aplicarea noilor standard şi legilor care vizează domeniul ar putea însemna o nouă problemă pe care noul CEO va trebui să o rezolve în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Iun. 2025, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iun. 2025, 15:29 // Actual //  bani.md

La data de 27 iunie, a avut loc Adunarea Generală Anuală a Acționarilor Victoriabank. În cadrul ședinței desfășurate la Chișinău, au fost examinate rezultatele financiare ale băncii pentru anul 2024 și a fost aprobat raportul Consiliului de Administrație. De asemenea, cu votul majorității acționarilor a fost luată decizia de distribuire a dividendelor în sumă de peste 292 de milioane de lei către acționari, în urma performanței financiare înregistrate anul precedent.

Valoarea dividendelor aprobate per acțiune este de 11,68 lei. Plata acestora va fi efectuată integral în mijloace bănești, în termen de cel mult trei luni de la data aprobării deciziei.

2024 a fost un an financiar foarte bun, cu un profit solid la nivel de grup și creșteri pe toate liniile de business. Ne bucurăm că aceste rezultate ne-au oferit posibilitatea să recompensăm echitabil acționarii prin distribuirea dividendelor pentru al doilea an consecutiv. Privim înainte cu încredere să consolidăm ceea ce am construit și să continuăm să creștem, cu obiective clare și o viziune pe termen lung”, declară Levon Khanikyan, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank.

Tot în cadrul AGA, acționarii au aprobat și o serie de măsuri importante pentru consolidarea cadrului de guvernanță corporativă, inclusiv reconfirmarea auditorului extern, actualizarea regulamentelor interne și a Statutului băncii.

Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, având un portofoliu total al activelor de peste 26 de miliarde de lei. Cu o rețea de 63 de unități și 1150 de angajați, banca oferă servicii și produse pentru 330.000 de clienți. Victoriabank susține economia locală, inovația și dezvoltarea durabilă. În martie 2025, Victoriabank a fuzionat cu BCR Chișinău, în urma unei achiziții care a marcat o premieră pe piața din Republica Moldova: o bancă locală a achiziționat integral o altă instituție bancară din țară. Iar în aprilie 2025, Victoriabank a anunțat semnarea acordului privind intenția de achiziționare a 100% din Microinvest, liderul sectorului financiar non-bancar din Republica Moldova.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO