Țara cu cele mai înrăite consumatoare de alcool din lume: una din patru femei se îmbată în fiecare lună

09 Nov. 2023, 16:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Nov. 2023, 16:56 // Actual //  bani.md

Femeile britanice sunt cele mai mari consumatoare de alcool din lumea dezvoltată: una din patru se îmbată în fiecare lună, arată un raport prezentat de Daily Mail Online.

Aproximativ 26% recunosc că au consumat șase sau mai multe băuturi alcoolice cu o singură ocazie, experții dau vina pe „Ladette” și „Wine o’clock”. Aceasta este mai mult decât dublu față de rata medie de 12% dintre cele 33 de țări analizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Britanicele au fost egalate doar de cele din Danemarca (26%), urmate de Luxemburg (24%) și Germania (22%).

Raportul OCDE „Health at a Glance 2023” avertizează că alcoolul crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, ciroză hepatică și anumite tipuri de cancer. Bărbații britanici sunt al treilea cel mai mare consumator de băuturi excesive, cu 46% care au consumat echivalentul a 60 g de etanol pur o singură dată în ultimele 30 de zile.

Aproape unu din cinci adulți a raportat un consum excesiv de alcool cel puțin o dată pe lună, în medie, în 29 de țări analizate de OCDE în 2019. Cifra variază de 10 ori, de la mai puțin de 3 % în Turcia la peste 30 % în Germania, Luxemburg, Regatul Unit și Danemarca.

OCDE a măsurat consumul de alcool pe țară prin intermediul datelor privind vânzările și a rezultat că populația a consumat, în medie, 8,6 litri în 2021. Consumul a variat însă de la mai mult de 12 litri în Letonia și Lituania la mai puțin de cinci litri în Turcia, Costa Rica, Israel și Columbia. În Marea Britanie, consumul a fost de 10 litri, iar în SUA, de 9,5 litri

Bărbații britanici sunt pe locul al treilea în topul celor mai mari consumatori de alcool, 46% dintre ei consumând echivalentul a 60 g de etanol pur la o singură ocazie în ultimele 30 de zile.

Procentul îi plasează în urma României (55%) și a Danemarcei (49%) , media internațională fiind de 27%.

Potrivit expertului în adicții John Britton, profesor emerit la Universitatea din Nottingham, cifrele relevate sunt extrem de îngrijorătoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!