Afacere cu jucării ecologice, la Molovata Nouă, dezvoltată cu ajutorul granturilor europene

17 Nov. 2023, 16:19
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 16:19 // Slider //  MD Bani

Ideea acestei afaceri cu jucării ecologice a apărut în timpul pandemiei de Covid-19, atunci când Maxim Alexeev din Molovata Nouă, pasionat de lemnărie şi creator de jucării din lemn, s-a pomenit cu lucrări pe care nu avea unde să le vândă. Dezamăgit, bărbatul era pe punctul să ia calea străinătăţii când una dintre cumpărătoarele sale i-a propus să-şi unească forţele şi să pună pe roate o afacere. Bani pentru investiţie nu aveau şi au decis să aplice la fonduri europene. Au reuşit să obţină încrederea finanţatorilor, au procurat utileje şi s-au extins rapid.

„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, agudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim Alexeev, fondator al întreprinderii şi meşterul lemnului de la Molovata Nouă.

„Vindem pe internet, facem livrare în ţară, peste hotare, vindem în ţară la diferite târguri, peste hotare la diferite târguri”, spune Irina Agafiţa, fondatoare a întreprinderii.

Cel mai recent grant obţinut de către cei doi parteneri de afaceri vizează construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate. Este un vis realizat după 11 ani, spune Maxim.

„Datorită acestui proiect vom avea hala de producere a visurilor mele. Am visat la ea mult timp, dar cu forţele proprii nu aş fi reuşit”, spune fericit Maxim.

„Noi am câştigat un grant în valoare de 37 mii 500 euro. Acest grant este finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia, şi este implementat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde o să avem o sală unde să primim copiii, pentru a face ateliere. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să avem modele noi de jucării. Visul nostru şi direcţia noastră este de a începe colaborări cu magazine mari de peste hotare şi să facem export”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală