Afacere cu jucării ecologice, la Molovata Nouă, dezvoltată cu ajutorul granturilor europene

17 Nov. 2023, 16:19
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
17 Nov. 2023, 16:19 // Slider //  MD Bani

Ideea acestei afaceri cu jucării ecologice a apărut în timpul pandemiei de Covid-19, atunci când Maxim Alexeev din Molovata Nouă, pasionat de lemnărie şi creator de jucării din lemn, s-a pomenit cu lucrări pe care nu avea unde să le vândă. Dezamăgit, bărbatul era pe punctul să ia calea străinătăţii când una dintre cumpărătoarele sale i-a propus să-şi unească forţele şi să pună pe roate o afacere. Bani pentru investiţie nu aveau şi au decis să aplice la fonduri europene. Au reuşit să obţină încrederea finanţatorilor, au procurat utileje şi s-au extins rapid.

„În mare parte la producerea jucăriilor folosim pomi fructiferi cum ar fi nucul, agudul, părul, cireşul. Materia primă o luăm de la oamenii din sat”, spune Maxim Alexeev, fondator al întreprinderii şi meşterul lemnului de la Molovata Nouă.

„Vindem pe internet, facem livrare în ţară, peste hotare, vindem în ţară la diferite târguri, peste hotare la diferite târguri”, spune Irina Agafiţa, fondatoare a întreprinderii.

Cel mai recent grant obţinut de către cei doi parteneri de afaceri vizează construcţia din temelie a unui atelier modern, supraetajat, care le va permite să producă mai multe jucării şi să angajeze mai multe persoane din localitate. Este un vis realizat după 11 ani, spune Maxim.

„Datorită acestui proiect vom avea hala de producere a visurilor mele. Am visat la ea mult timp, dar cu forţele proprii nu aş fi reuşit”, spune fericit Maxim.

„Noi am câştigat un grant în valoare de 37 mii 500 euro. Acest grant este finanţat de Uniunea Europeană şi Suedia, şi este implementat de Fundaţia Est Europeană. În cadrul acestui proiect construim hala de producere, unde o să avem o sală unde să primim copiii, pentru a face ateliere. Ne dorim să cumpărăm câteva utilaje care ne vor permite să avem o capacitate de producere mai mare şi să avem modele noi de jucării. Visul nostru şi direcţia noastră este de a începe colaborări cu magazine mari de peste hotare şi să facem export”, afirmă cu încredere Irina Agafiţa.

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău