Harta exporturilor! Țările care au fost îndulcite cu fructele moldovenești

17 Nov. 2023, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2023, 16:17 // Actual //  Lupu Eduard

Moldova a înregistrat un record la exportul de prune, trimițând peste 74.000 de tone de prune proaspete în străinătate, în valoare de 38 de milioane de dolari. Prețul obținut pentru un kilogram de prune a atins un nivel remarcabil de 52 de dolari, stabilind un nou standard pentru prețurile de export ale acestui fruct.

Liberalizarea exporturilor a contribuit semnificativ la acest succes, având un impact major în special pe piața rusă, care reprezintă 27% din totalul exportului de prune, conform declarațiilor ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, făcute în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a subliniat că Rusia a devenit o destinație de export vitală pentru prunele moldovenești.

În contextul general al performanțelor agricole, ministrul Agriculturii a adăugat că anul 2023 a însemnat o recoltă impresionantă de mere, atingând 505.000 de tone, dintre care 185.000 de tone au fost destinate exportului. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă față de anul precedent, cu 65.000 de tone mai mult destinate exportului. Moldova a identificat noi piețe de export, inclusiv Golful Persic, Africa și Europa, diversificând astfel destinațiile produselor sale.

Pe segmentul de struguri, țara a exportat peste 30 de milioane de tone în perioada iulie-noiembrie 2023. Principalele țări destinatare au fost Ucraina, Rusia, Kazahstan și Belarus. De asemenea, remarcabil este faptul că exporturile către Uniunea Europeană au crescut cu 30% față de anul precedent, atingând un total de 14.000 de tone. Numărul țărilor către care Moldova a exportat struguri s-a majorat semnificativ, de la 7 în 2022 la 17 în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău