Schimbări pe piața imobiliară! Ce se întâmplă acum în Capitală

17 Nov. 2023, 15:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Nov. 2023, 15:21 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Republica Moldova traversează o perioadă de modernizare și creștere, arată analiza economistului, Veaceslav Ioniță. Tendințele actuale indică o extindere a proiectelor imobiliare în municipiul Chișinău.

Principalele aspecte evidențiate de expert:

  1. Creșterea Prețurilor: După o scurtă stagnare, piața imobiliară înregistrează o ușoară creștere a prețurilor în trimestrul III, 2023. Această evoluție semnalează o recuperare a pieței, iar prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi ajunge la 954 de euro, iar pentru cele de pe piața secundară – la 722 de euro.
  2. Accesibilitatea Locuințelor: Situația accesibilității locuințelor pentru populație a cunoscut o îmbunătățire semnificativă. Raportul dintre salariu și prețul apartamentelor indică că, în prezent, moldovenii pot cumpăra un apartament de 70 de metri pătrați în aproximativ 7,1 ani de muncă, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din istoria recentă a Republicii Moldova.
  3. Accesibilitatea Creditelor Bancare: După o perioadă în care accesul la creditele ipotecare a fost restrâns, se observă o redresare a situației. În trimestrul III, 2023, veniturile populației au crescut, iar dobânda bancară a scăzut, contribuind la o recuperare rapidă a volumului creditelor acordate pentru achiziționarea de imobile.
  4. Dobânda Bancară: Dobânda bancară anuală pentru creditele ipotecare în lei a scăzut de la aproximativ 13% în 2022 la 9,1% în trimestrul III, 2023. Această reducere a contribuit la o creștere semnificativă a volumului creditelor accesate în această perioadă.

Analiza lui Veaceslav Ioniță indică faptul că piața imobiliară se află pe o traiectorie de creștere și modernizare. Factorii precum costurile mari suportate de agenții economici și creșterea salariilor contribuie la previzibilitatea creșterii prețurilor la apartamente în viitorul apropiat.

De asemenea, accesibilitatea îmbunătățită a locuințelor și a creditelor bancare oferă oportunități sporite pentru populație în privința achiziționării propriilor locuințe. În contextul unei redresări economice, piața imobiliară joacă un rol esențial în sprijinirea aspirațiilor de proprietate a cetățenilor și în stimularea sectorului construcțiilor.

Este de așteptat ca aceste evoluții să continue, iar autoritățile și actorii implicați în domeniul imobiliar să monitorizeze atent dinamica pieței pentru a asigura o dezvoltare echilibrată și sustenabilă a sectorului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău