Black Friday-ul tradițional din SUA, „ucis” de shopping-ul online. Parcările magazinelor au fost pe jumătate goale

25 Nov. 2023, 10:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Nov. 2023, 10:02 // Actual //  bani.md

Cumpărătorii au vizitat magazinele fizice din întreaga lume de Black Friday cu o cerere care pare să fie mai slabă în comparaţie cu anii precedenţi, deoarece creşterea cumpărăturilor în mediul online a redus importanţa sărbătorii shopping-ului ca eveniment de o singură zi.

Un număr de 130,7 milioane de oameni sunt aşteptaţi să facă cumpărături în magazine şi online în SUA de Black Friday, estimează Federaţia Naţională de Retail.

Evenimentul este cunoscut pentru mulţimile care se aliniază la magazinele mari în zorii zilei pentru a obţine televizoare şi electrocasnice la preţ redus.

Dar vineri, 24 noiembrie, la 6 a.m. (ora locală), la un magazine Walmart din New Milford, Connecticut, parcarea era plină doar pe jumătate.

„Anul acesta este mult mai liniştit, mult mai liniştit”, a spus cumpărătoarea Theresa Forsberg, care vizitează aceleaşi cinci magazine împreună cu familia ei în zorii zilei în fiecare Black Friday.

Cumpărătorii din SUA intenţionează să cheltuie în medie 875 de dolari pentru achiziţii de sărbători – cu 42 de dolari mai mult decât anul trecut – îmbrăcămintea, cardurile cadou şi jucăriile fiind în fruntea majorităţii listelor de cumpărături.

Tradiţia de Vinerea Neagră a început în SUA, dar s-a extins la nivel global şi s-a mutat online.

În Franţa, Italia şi Spania, majoritatea cumpărătorilor plănuiau să cumpere haine de Black Friday, produsele electronice fiind pe locul doi, potrivit unui sondaj PwC.

În medie, cumpărătorii din Franţa plănuiau să cheltuie 295 de euro (322 de dolari), a constatat PwC, cu 65% din achiziţii estimate să fie făcute online.

În Marea Britanie, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 1,4% în săptămâna încheiată miercuri, comparativ cu un an în urmă, potrivit Barclays, o bancă care realizează aproape jumătate din tranzacţiile cu cardul de credit şi de debit ale ţării.

„Recent, Black Friday nu a fost cea mai bună”, a spus Naomi Ojomo în timp ce căuta rochii într-un magazin Zara din Canary Wharf, în estul Londrei, adăugând că reducerile sunt mai puţin atrăgătoare din cauza multor alte vânzări din întreaga lume.

Ce s-a vândut cel mai bine de Black Friday

Creşterea cumpărăturilor online a redus importanţa Black Friday ca eveniment de o singură zi.

Comercianţii cu amănuntul de la Macy’s la Amazon lansează oferte încă din octombrie şi oferă adesea reduceri suplimentare mai aproape de Crăciun, a declarat directorul general al Macy’s, Jeff Gennette, investitorilor luna aceasta.

Cumpărătorii au cheltuit online un record de 5,6 miliarde de dolari de Ziua Recunoştinţei, arată datele de la Adobe Analytics, o creştere de 5,5% a cheltuielilor online faţă de anul trecut, în conformitate cu previziunile.

Reducerile online de Ziua Recunoştinţei au ajuns la aproximativ 28% pentru jucării, în timp ce produsele electronice au avut reduceri de până la 27%, a spus Adobe.

Păpuşile Barbie, persponajele de acţiune Marvel, Playstation 5 şi jocul video „Call of Duty: Modern Warfare III” s-au vândut foarte bine.

Adobe se aşteaptă ca Black Friday să aibă cele mai bune oferte la televizoare, cu reduceri de 22%.

Îmbrăcămintea, electrocasnicele, articolele sportive şi mobilierul vor avea, de asemenea, reduceri mari, dar preţurile vor scădea şi mai mult până la Cyber Monday.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală