Un grup de studenți din cadrul Facultății de drept a USM, în vizită de studiu la SFS

27 Nov. 2023, 17:00
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
27 Nov. 2023, 17:00 // Slider //  MD Bani

Serviciul Fiscal de Stat a fost astăzi gazda unui grup de studenți ai Facultății de drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, membri ai Asociației Europene a Studenților în Drept și Asociației Studenților în Drept din cadrul USM.

Directorul adjunct al SFS, dl Petru Griciuc a apreciat interesul manifestat de către studenți în raport cu activitatea autorității fiscale și dorința de a cunoaște mai detaliat despre funcțiile și atribuțiile instituției. „Serviciul Fiscal de Stat exprimă toată deschiderea în raport cu tinerii profesioniști și ne bucurăm că ați ales instituția noastră pentru această vizită de studiu. Activitatea în cadrul autorității este una dinamică și interesantă, astfel că vă încurajăm după absolvirea studiilor să vă alăturați echipei noastre. Mizăm inclusiv pe aportul
Dumneavoastră în amplul proces de armonizare a legislației fiscale naționale, reieșind din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

În calitate de formatori au participat dna Ina Dascaliuc, șef al Direcției management resurse umane, dna Irina Lupașco, inspector principal al Secției dezvoltare strategică și proiecte, dl Adrian Platon, șef al Serviciului comunicare și dl Pavel Dima, șef adjunct al Direcției generale expertiză juridică.

Studenții au fost familiarizați cu istoria autorității fiscale, misiunea, viziunea și scopul acesteia, principiile și valorile de care se conduc toți angajații SFS în activitatea lor, prioritățile de dezvoltare strategică, partenerii de dezvoltare ai instituției și proiectele implementate în comun, dar și despre activitatea Direcției generale expertiză juridică, procedurile fiscale, implicațiile legale și noi perspective în domeniul dreptului fiscal. De asemenea, au fost prezentate și rezultatele efortului continuu de dezvoltare și modernizare a administrației fiscale prin exemple concrete.

La fel, studenții au fost încurajați să studieze dreptul fiscal, fiind menționat faptul că este un domeniu foarte captivant și care deschide calea spre o eventuală angajare în cadrul autorității fiscale naționale. De asemenea, a fost remarcată posibilitatea de efectuare a stagiilor de practică în cadrul SFS, ceea ce va constitui un avantaj la concursul de ocupare a funcției publice.

La rândul lor, studenții au apreciat deschiderea angajaților SFS în vederea organizării vizitei respective și pentru oferirea informațiilor detaliate despre activitatea instituției, în special în domeniul juridic. De asemenea, a fost manifestată dorința de a reveni cu alte ocazii în cadrul Serviciului Fiscal de Stat.

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:46 // Actual //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială este privită cu teamă pentru felul în care poate poate impacta alegerile electorale din viitorul apropiat. Însă atunci când Sam Altman, omul din spatele ChatGPT, a fost întrebat ce părere are despre această posibilitate, el a părut să fie mai preocupat de altă problemă: impactul AI asupra economiei, scrie Bloomberg.

„Îmi este frică de viteza şi magnitutdinea pe care AI o poate avea în sfera socio-economică. Cred că lumea încă nu realizează cu ce se confruntă” a declarat Sam Altman.
CEO-ul OpenAI a atras atenţia că temerile oamenilor privind pierderea locurilor de muncă s-au mai diminuat faţă de anul trecut, dar că vigilenţa trebuie păstrată pentru că posibilitatea dispariţiei a milioane de locuri de muncă este reală.

„Mă tem că lumea nu ia în serios efectul inteligenţei artificiale asupra economiei, iar asta va crea o problemă reală în viitor” a mai declarat Altman.

Noi cercetări dezvăluie măsura în care AI poate perturba economia. Un studiu al Fondului Monetar Internaţional de la începutul acestui an a constatat că tehnologia poate afecta aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Aproximativ jumătate din aceste locuri de muncă pot fi automatizate, ceea ce ar putea duce la mai puţine angajări şi la scăderea salariilor.  Aproape 12 milioane de angajaţi din SUA ar putea fi nevoiţi să îşi schimbe locul de muncă până în 2030, potrivit unui studiu separat al McKinsey.

Angajaţii par să simtă deja efectele AI asupra propriului job. Unii directori executivi spun că şi-au înlocuit personalul cu un chatbot cu inteligenţă artificială, iar unii profesionişti au declarat că au pierdut locuri de muncă în favoarea unor instrumente precum ChatGPT.
Cei mai optimişti dintre angajaţi sunt de părere că tehnologia este fantastică dacă este utilizată corect pentru că poate creşte productivitatea şi ajută la economisirea timpului.

Cu toate acestea Altman rămâne îngrijorat de impactul AI pe piaţa muncii. Anul trecut, el a declarat într-un interviu pentru CNBC că este „puţin speriat” de ChatGPT, avertizând că apariţia companiei sale ar putea însemna sfârşitul pentru foarte multe joburi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău