Surpriză pe piața petrolieră! India a devenit furnizor de carburanți în Republica Moldova

29 Nov. 2023, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Nov. 2023, 12:10 // Actual //  bani.md

În 9 luni ale anului 2023, cantitatea totală importată de produse petroliere a constituit 672,9 mii tone, din care motorină 491,2 mii tone, benzină 137,3 mii tone și gaz lichefiat 44 364,21 tone, arată datele ANRE.

România, tradițional, este principalul furnizor de produse petroliere pentru Republica Moldova, consolidându-și poziția în primele 9 luni ale anului curent până la o cotă de 96,5% la benzină și 71,6% la motorină.

Din celelalte țări furnizoare de produse petroliere principale, pentru primele 9 luni ale anului 2023 pot fi menționate: India cu 8,5 %, Turcia cu 11 % și Federația Rusă cu 2,2 % la motorină. La benzină, Bulgaria a furnizat țării noastre 3,5% din total. Totodată, cantități nesemnificative de motorină au fost importate din Bulgaria 0,7%, Emiratele Arabe Unite 2,0%, Israel 0,6 %, Italia 2,0%, cât și din alte țări care cumulativ dețin o cotă de 1,6%”.

În ceea ce privește prețurile de import, în primele 9 luni ale anului 2023, s-a înregistrat o majorare a prețului mediu de import la benzină, cauza fiind majorarea pe piața externă a cotațiilor Platts. În luna septembrie, prețul mediu de import al unei tone de benzină a fost de 1029,3 dolari SUA/tona, cu o creștere față de cel din luna ianuarie cu 21,5 %. Exprimat în lei moldovenești, prețul de import din luna septembrie a crescut comparativ cu cel din luna ianuarie cu 2416,50 lei/tona.

Prețurile la motorină au înregistrat o evoluție ușor mai fluctuantă în perioada raportată. Astfel, în primele 5 luni acestea au înregistrat o scădere constantă, ca mai apoi ulterior să crească depășind chiar și nivelul de la începutul anului. Prin urmare, prețul mediu ponderat de import reflectat în dolari SUA/tona, în luna septembrie, s-a majorat în comparație cu luna ianuarie cu 37,8 $/tona (3,8 %), iar în lei/tonă prețul mediu de import s-a diminuat cu 334,8 lei/tonă. Situația data se datorează aprecierii monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

Ca și în cazul motorinei, în primele 9 luni ale anului 2023, prețul de import al gazului lichefiat a înregistrat mai întâi o scădere, cu o ulterioară apreciere către lunile augustseptembrie.

Astfel, în luna septembrie a anului curent prețul mediu de import al gazului lichefiat a constituit 673,2 dolari SUA/tona sau cu 59,3 dolari SUA/tona mai puțin decât cel din ianuarie, iar în lei moldovenești prețul a fost de 12125,8 lei/tona, cu 1834,9 lei/tona mai puțin decât cel înregistrat în luna ianuarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 12:36 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a înregistratun declin de 36% al comerțului extern în perioada ianuarie–mai 2025. Volumul total al schimburilor comerciale a ajuns la doar 652,6 milioane de dolari, potrivit datelor oficiale publicate de administrația de la Tiraspol, arată datele așa zisului Comitet vamal al regiunii.

Exporturile s-au prăbușit cu 54%, până la 130 milioane USD, în condițiile în care mai multe categorii de produse au înregistrat scăderi drastice. Exporturile de metale s-au redus de peste 3,5 ori, iar livrările de resurse energetice au scăzut cu 84%, pe fondul opriri activității centralei electrice Moldavskaia GRES, rămasă fără gaz începând cu 1 ianuarie, după ce Gazprom a întrerupt livrările. În consecință, energia electrică a dispărut complet din statistica exporturilor.

Singura categorie majoră care și-a menținut ponderea în exporturi este cea a produselor agroindustriale, cu o cotă de 39%.

Importurile au scăzut, la rândul lor, cu 28%, totalizând 522,6 milioane USD. Aproape jumătate din aceste importuri au fost resurse energetice, dintre care o parte importantă nu au indicat țara de origine. Livrările din Rusia s-au diminuat de cinci ori, iar doar în luna mai au fost importate carburanți în valoare de 191 milioane USD, adică aproape 70% din totalul pe întreg intervalul ianuarie–mai.

În privința destinațiilor exporturilor, principalele piețe au fost: Malul drept al Republicii Moldova – 56,5%, România – 14,6% și Rusia – 7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO