Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA, care a jucat un rol important în trasarea politicii externe a SUA în mandatul a doi președinți americani, a încetat din viață la vârsta de 100 de ani. Domnul Kissinger a ocupat funcții în perioada administrațiilor Nixon și Ford.
Henry Kissinger a fost unul dintre personajele cele mai consecvente din politica externă americană din secolul XX, ocupând funcția de consilier național de probleme de securitate și cea de secretar de stat între 1969 și 1977, perioadă în care SUA a încheiat implicarea în războiul din Vietnam, s-au deschis relațiile cu China și au încetat ostilitățile în urma războiului de Yom Kippur din 1973 din Orientul Mijlociu.
Fiind laureat al Premiului Nobel, distincție acordată în comun și liderului vietnamez, oponenții săi au considerat că rolul avut în bombardarea Cambodgiei și Laosului drept echivalent cu cel al crimelor de război. Dl Kissinger a fost o importantă voce care a propus conceptul „Realpolitik”, o abordare a relațiilor internaționale care a pus pragmatismul mai sus de orice altă părere. Deși și-a încetat activitatea în mijlocul anilor ’70, a continuat să fie consultant pentru o generație de lideri.
Secretar de stat al Statelor Unite şi consilier pe probleme de securitate naţională în vremea preşedinţilor Nixon şi Ford, între 1968 şi 1977, Kissinger şi-a câştigat o aşa faimă încât nici Diavolul coborât pe pământ nu ar fi avut îndrăzneala să-l contrazică. Desigur că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-ar fi dat bucuros cu capul de pereţi pe Kissinger când acesta a spus că Occidentul nu trebuie să ajute Ucraina.
Henry Kissinger este un Richelieu modern. Richelieu a trăit însă 57 de ani. Kissinger a ajuns la 100 de ani şi i-a scos pe unii din minţi prin ce spune. La fel ca Richelieu, Kissinger este fie puternic contestat, fie considerat un guru. La ultimul forum de la Davos, staţiunea de lux din Elveţia unde se întâlnesc, anual, bogaţii lumii şi presupuşii lideri influenţi din politică şi pun la cale viitorul planetei, Henry Kissinger a vorbit, printr-un sistem de videoconferinţă. Şi, desigur, graţie statutului său de guru al politicii, nu putea rata o analiză a războiului din Ucraina. „Înainte de război m-am opus (aderării Ucrainei la NATO – n. red.), dar acum o Ucraină neutră nu ar avea sens”, a spus el. Ei bine, înainte el spunea taman invers, spunea că Occidentul nu trebuie să ajute Ucraina cu arme, iar când venea vorba despre aderarea la NATO, Ucraina să-şi ia la revedere pentru multe secole de aici înainte.