Ministrul Bolea a fost prins cu minciuna! Își schimbă declarațiile de la o zi la alta

01 Dec. 2023, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 10:06 // Actual //  Lupu Eduard

Comunicatul Ministerului Agriculturii din 28 noiembrie 2023. Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor a fost pus în discuții la MAIA. Citat. „Este important ca documentul să reflecte problemele agricultorilor afectați de secetă și de prăbușirea prețurilor la cereale. În etapa finală, cadrul de acțiuni va fi supus votului Comisie pentru Situații Excepționale”, a menționat viceprim-ministrul Vladimir Bolea, constată Alexandr Slusari de la Asociația Forța Fermierilor.

La 30 noiembrie 2023, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a susținut un briefing de presă. Alt citat. „O altă claritate pe care vreau să o fac pentru ca fermierii și cetățenii să înțeleagă mai bine deciziile pe care le luăm este faptul că: așa zisul moratoriu solicitat din partea fermierilor nu poate fi instituit. Argumentul este că acest lucru nu se încadrează în prevederile legale. Mai mult decât atât, chiar și Comisia pentru Situații Excepționale nu are această atribuție”

„Așa arată minciuna ministrului agriculturii. Din păcate, nu este prima și , mă tem, că nu e ultima. Câteva zile reprezentanții fermierilor onest și sincer au muncit împreună (așa am crezut noi) asupra mecanismului moratoriului ȚINTIT (așa cum a propus domnul ministru) pentru salvarea micilor agricultori de faliment. La solicitarea dlui Bolea practic de la zero am pregătit proiectul Dispoziției CSE. Dar…., ”, spune Slusari.

Slusari susține că, adică prin deciziile CSE pot fi cumpărate în secret, fără proceduri obligatorii, cantități impunătoare de gaze. CSE poate în 15 minute să interzică exportul grâului și porumbului, aducând marele prejudiciul producătorilor agricoli. CSE poate să decidă să fie transferați din bugetul de stat 1,4 mld lei către Gazprom. Însă, pentru salvarea agricultorilor și satelor Comisia nu are suficiente atribuții !

„Cetățenii trebuie să cunoască că avem un ministru, care acționează în interesele holdingurilor transnaționale, controlate de prietenul lui Plahotniuc, și prin politica lui îngroapă fermierii micro, mici și mijlocii din zonele rurale. Punctum. Cu ministru ne-am clarificat. Acum dacă nu va fi întâlnirea cu conducerea țării, agricultorii luni vor acționa. Nu au altă ieșire”, a mai spus Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău