Aurul devine tot mai scump. A atins un nou record din 2020

04 Dec. 2023, 17:26
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:26 // Slider //  Lupu Eduard

Preţul aurului a depăşit luni recordul istoric de peste 2.100 de dolari uncia, investitorii mizând pe o reducere a dobânzilor din partea Rezervei Federale americane în cursul următorului an, pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, transmite AFP, citat Agerpres.

Metalul preţios a urcat luni dimineaţa până la un vârf de 2.135,39 dolari uncia la debutul tranzacţiilor pe pieţele asiatice, depăşind precedentul maxim istoric atins în 2020, în timpul pandemiei, după care a coborât ajungând în jurul orei 10:30 GMT până la 2.069,01 dolari uncia.

Această fugă a investitorilor spre aur reflectă în primul rând „aşteptările crescute vizând o reducere a dobânzilor Rezervei Federale în cursul primului trimestru din 2024”, potrivit lui Ricardo Evangelista, analist la ActivTrades. De asemenea, cotaţia aurului este influenţată şi de „instabilitatea geopolitică latentă din Orientul Mijlociu”, adaugă Ricardo Evangelista.

Această potenţială scădere a dobânzilor Fed afectează în primul rând dolarul. În condiţiile în care piaţa de metale preţioase este cotată în dolari, o scădere a monedei americane face mai atractiv aurul pentru cumpărătorii care utilizează alte valute. De asemenea, un dolar mai slab face aurul mai atractiv comparativ cu titlurile de stat emise de Trezoreria americană, o altă valoare de refugiu, pentru care randamentele evoluează în funcţie de aşteptările privind dobânzile Fed.

Modificarea radicală a aşteptărilor cu privire la băncile centrale este unul dintre motivele care stau la baza creşterii cotaţiei aurului, susţine şi James Harte, analist la Tickmill. „Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană sunt susceptibile să reducă dobânzile la începutul anului următor”, este de părere James Harte.

Traderii au început să se orienteze spre metalul galben după ce vineri preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că dobânzile americane au fost aduse „într-o zonă profund restrictivă” iar „această politică monetară strictă exercită o presiune în jos asupra activităţii economice şi inflaţiei”.

Aceste declaraţii au dat naştere la speranţe că deteriorarea economiei îi va face pe oficialii Fed să renunţe la majorările de dobândă de referinţă, utilizate pentru a lupta împotriva inflaţiei, şi ar putea decide să reducă dobânzile mai devreme decât preconizau până acum.

Un alt factor care îi determină pe traderi să se îndrepte spre aur, valoarea de refugiu tradiţională, este şi declanşarea războiului dintre Israel şi Hamas. Cotaţia aurului a crescut cu 13% de la atacul declanşat de mişcarea islamistă pe teritoriul Israelului, în data de 7 octombrie.

„Episoadele de riscuri crescute şi tensiuni geopolitice au tendinţa de a impulsiona aurul”, explică Louise Street, analistă la Consiliul Mondial al Aurului (WGC).

De exemplu, declanşarea războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, a dus cotaţia aurului la peste 2.000 de dolari uncia, aproape de precedentul record istoric, atins în luna august 2020, în momentul când pandemia de Covid-19 se agrava în numeroase ţări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău