Ţara europeană unde criza economică a început să muşte din buzunarele cetăţenilor. Gospodăriile sărăcesc în ritm alert

04 Dec. 2023, 13:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 13:27 // Actual //  Lupu Eduard

Cincisprezece ani de stagnare economică i-au sărăcit semnificativ pe britanici. În medie, o gospodărie îşi permite să cheltuiască cu aproape 10.000 de euro mai puţin decât vecinii din Franţa şi Germania, scrie Bloomberg.

Studiul Fundaţiei Resolution şi a Centrului pentru performanţă economică de la London School of Economics a însoţit propunerile de a scoate Marea Britanie din impasul economic prin stimularea creşterii, creşterea nivelului de trai şi reducerea inegalităţilor.

Raportul de 300 de pagini ar putea contribui la elaborarea agendei unui guvern laburist condus de liderul său, Keir Starmer, în cazul în care acesta va câştiga următoarele alegeri.

Cercetătorii au propus măsuri radicale de stimulare a productivităţii prin reducerea decalajului de bogăţie dintre oraşele britanice, promovarea exporturilor de servicii şi creşterea investiţiilor publice.

„Marea Britanie se confruntă cu un declin economic care s-a întins pe 15 ani şi cu o creştere a productivităţii aflată la jumătate din rata înregistrată în alte economii avansate”, arată raportul „Economy 2030 Inquiry” realizat de Resolution.

Sarcina este „uriaşă, dar nu insurmontabilă”, a spus Resolution.

Dacă Marea Britanie ar reuşi să reducă decalajul mediu de venituri şi inegalitate faţă de Australia, Canada, Franţa, Germania şi Olanda, „gospodăria tipică ar avea o situaţie mai bună cu 25% – 8.300 de lire sterline -, cu un câştig de venituri de 37% pentru cele mai sărace gospodării”.

Starmer şi ministrul de Finanţe, Jeremy Hunt, vor lua cuvântul la un eveniment care va avea loc luni, la Londra, pentru a lansa raportul, cu alte comentarii din partea unor oficiali ai Băncii Angliei şi a unor economişti importanţi.

Evenimentul reflectă preocupările tot mai mari din întregul spectru politic cu privire la performanţele economice întârziate ale Marii Britanii de la criza financiară globală din 2008. Creşterea a încetinit, iar productivitatea, care este vitală pentru creşterea nivelului de trai, a fost deosebit de slabă în raport cu naţiunile vecine.

Premierul Rishi Sunak a pus stimularea economiei şi reducerea inflaţiei în centrul agendei guvernamentale, susţinând că planurile laburiştilor ar ameninţa progresele înregistrate.

Resolution a declarat că este nevoie de o nouă strategie economică şi că politicienii trebuie să fie cinstiţi cu privire la compromisurile implicate. Grupul a cerut mai multe investiţii publice şi mai multă finanţare pentru serviciile publice, dar a spus că taxele trebuie să crească.

Deocamdată, actuala strategie a făcut ca economia să se clatine şi ca muncitorii să devină tot mai săraci în termeni reali, deoarece productivitatea a rămas în urma altor naţiuni comparabile.

Ca urmare, salariile din Marea Britanie au stagnat, ceea ce a costat un muncitor mediu 10 700 de lire sterline pe an din cauza creşterii salariale pierdute, potrivit raportului. Nouă milioane de lucrători mai tineri nu au lucrat niciodată într-o economie cu creşteri salariale medii susţinute.

Resolution a estimat că planul său ar putea creşte produsul intern brut cu 7% în 15 ani. Impozite mai mari şi o creştere mai puternică sunt necesare pentru „a creşte investiţiile, a salva serviciile publice şi a repara situaţia din finanţele publice”.

Cheltuielile publice de capital trebuie să ajungă la 3% din PIB pentru a reduce decalajul de nivel de trai faţă de ţări similare. Actualul guvern intenţionează să reducă investiţiile la 1,8% din PIB până în 2028-29. Investiţiile ar trebui să fie finanţate din ce în ce mai mult din economiile interne, nu din împrumuturi din străinătate, au concluzionat cei de la Resolution.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău