Mașinăria de spălat bani a detonat în Olanda! Un moldovean a fost adus acasă în cătușe

14 Dec. 2023, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Dec. 2023, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat ieri reținerea unui cetățean al Republicii Moldova, cercetat într-un dosar de spălare de bani, după ce a fost extrădat din Țările de Jos. Individul a fost interceptat pe Aeroportul Internațional Chișinău și este acum în custodia CNA.

Dosarul, inițiat de organul de urmărire penală al CNA, îl vizează pe inculpatul care, împreună cu beneficiarul real al unei societăți nerezidente și alte persoane neidentificate, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani. La data de 3 iulie 2023, CNA a încheiat investigația penală și a transmis cauza în instanța de judecată prin intermediul Procuraturii Anticorupție, în absența învinuitului.

Conform informațiilor obținute în urma anchetei, inculpatul, în complicitate cu beneficiarul efectiv al unei societăți nerezidente și alți complici neidentificați, a orchestrat un plan pentru a disimula originea ilicită a sumei de 1.600.000 de lei. Acești bani proveneau dintr-un credit bancar acordat unei societăți comerciale din Republica Moldova de către Banca de Economii. Pentru a ascunde această sursă ilicită, inculpatul a facilitat conversia sumei în dolari SUA și transferul acestora în contul unei societăți nerezidente din Cipru, beneficiarii finali incluzând și un cetățean al Federației Ruse.

Inculpatul, care a fost reținut în Regatul Țărilor de Jos și extrădat în Republica Moldova, a fost plasat în detenție în izolatorul CNA. Autoritățile vor informa instanța de judecată asupra progreselor cazului, iar acesta urmează să fie judecat în conformitate cu legile și procedurile judiciare din țara noastră.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În 2022, în perioada crizei energetice, Republica Moldova a plătit în plus 12 milioane de lei timp de 3 luni din cauza reticenței directorului Energocom de a cumpăra energie electrică de la producătorii moldoveni, potrivit declarației directorului ML Energy, Veaceslav Moldovan, făcută în cadrul emisiunii „Teritoria Svobodi”.

„În ciuda contractului negociat, în octombrie 2022, pentru cumpărarea a 20 MWh în noiembrie, Bînzari a refuzat și a cumpărat toată energia electrică din România. Astfel, Republica Moldova putea economisi 12 milioane de lei pentru 20MWh. Pierdere directă – (231 euro – 188 euro)*20MWh*720 ore = 619.200 euro = 19.20 * 619.200 euro = 11.888.640 lei / 330.000.0000 kWh = 0.036 lei. În cadrul grupului ML Energy nu există niciun producător eligbill.”, a punctat Moldovan

Directorul Energocom, Victor Bînzari, contactat de BANI.MD, susține că în grupul dlui Moldovan sunt mai multe companii care au statut eligibil și au un tarif stabilit de ANRE cu care trebuie să vândă energia.

„Noi cu toate companiile care au statut eligibil suntem obligați prin lege să le cumpărăm energia la prețul stabilit de ANRE. În acel contract erau câteva companii care aveau contract cu noi, ei fiind parte a grupului ML Energy, dar voiau să ne vândă energie la un preț mai mare pe fundalul crizei energetice și a prețurilor mai mari din piață. Respectivele companii nu au vrut să vândă cu un 1 leu energia către Energocom, dar prin intermediul ML Energy cu un preț mai mare. Mai mic decât cel din piață, dar mai mare față de tariful stabilit de ANRE”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom spune că cei care au contracte și tarife stabilite de ANRE, au garanția că statul le cumpără curentul pentru o anumită perioadă. Este vorba de 10-15 ani.

„Oare când vedem că este convenabil pe piață vindem la prețul mai mare de piață, iar când e mai mic pe piață, vindem cu prețul stabilit de ANRE, și de fiecare dată încercăm cumva să ne jucăm cu aceste principii. Problema ei că ei aveau posibilitatea să vândă la Premier Energy, Navitas și la FEE Nord.  Or, celelalte companii nu au vrut să aibă relații cu dl Moldovan. Jumătățile de adevăr nu sunt chiar corecte. Ba mai mult,  în urma discuțiilor pe care le-am avut la ANRE, dl Moldovan a spus că nu este vorba de preț ci e vorba de principiu ca să vândă energie la Energocom”, a conchis Bînzari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău