Boris Foca: „Anul 2023 a fost unul dificil, dar productiv pentru Camera de Comerț și Industrie Moldova-China”

20 Dec. 2023, 15:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Dec. 2023, 15:46 // Actual //  MD Bani

Anul 2023 a fost unul dificil, dar productiv pentru Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, susține președintele Camerei, Boris Foca. În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 20 decembrie 2023, Boris Foca a menționat că în anul curent instituția pe care o conduce a organizat 11 misiuni economice ale oamenilor de afaceri din R.Moldova în China, inclusiv pentru participarea la diferite expoziții, precum și 2 misiuni în Uniunea Europeană unde au avut loc expoziții ale marilor companii chineze.

„Membrii acestor misiuni, manageri ai peste 100 de companii din R.Moldova, au semnat contracte și acorduri în valoare de milioane de euro. În cadrul deplasărilor, specialiștii Camerei au organizat întâlniri bilaterale cu Camerele de Comerț și Industrie din mai multe provincii chineze, printre care Wuhan, Shanghai, Beijing și Guangzhou. Aș dori să evidențiez semnarea acordurilor de cooperare cu Camera de Comerț Internațională din China și cu Camera Europeană de Comerț din Macao care ne vor permite în viitor să avem informații detaliate despre numeroasele expoziții organizate anual pe teritoriul Chinei”, a menționat Boris Foca.

Un alt eveniment important al anului 2023 pentru Camera de Comerț și Industrie Moldova-China a fost forumul „Bridge to China” care s-a desfășurat la Chișinău la mijlocul lunii decembrie.

„Am organizat acest eveniment, inclusiv pentru a marca a cincea aniversare a Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China. Suntem recunoscători pentru aprecierea înaltă dată activității Camerei de către colegii  noștri din Guvern – secretarul Ministerului Agriculturii, Andriana Digolean, directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, președintele grupului parlamentar de prietenie cu China, deputatul Vlad Bătrincea, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, academicianul Ion Tighineanu, ex-Premierul Ion Chicu”, a mai adăugat Foca.

Referindu-se la prioritățile Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China pentru anul 2024, Boris Foca a menționat „atragerea investitorilor din China și stabilirea de către agenții economici moldoveni a relațiilor directe cu partenerii chinezi”.

„Excluderea serviciilor de intermediere și lucrul direct cu producătorii și prestatorii de servicii se numără printre prioritățile noastre și au drept scop transformarea Republicii Moldova într-un hub regional pentru investitori. Vorbim, în primul rând, despre investitorii din țara vecină Ucraina, unde au loc evenimente tragice.

Dar, mai devreme sau mai târziu, războiul declanșat de Rusia va lua sfârșit și țara își va reveni. Anume în Ucraina, după schimbarea condițiilor geopolitice, ar putea fi canalizate investiții majore chineze. Deja purtăm negocieri cu partea ucraineană cu privire la organizarea unei întâlniri cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie din Ucrainei în ianuarie 2024. Considerăm că asemenea domenii precum energia și construcțiile ar putea reprezenta un interes sporit pentru investitorii chinezi”, a conchis Boris Foca.

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală