Anul 2023 a fost unul dificil, dar productiv pentru Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, susține președintele Camerei, Boris Foca. În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, 20 decembrie 2023, Boris Foca a menționat că în anul curent instituția pe care o conduce a organizat 11 misiuni economice ale oamenilor de afaceri din R.Moldova în China, inclusiv pentru participarea la diferite expoziții, precum și 2 misiuni în Uniunea Europeană unde au avut loc expoziții ale marilor companii chineze.
„Membrii acestor misiuni, manageri ai peste 100 de companii din R.Moldova, au semnat contracte și acorduri în valoare de milioane de euro. În cadrul deplasărilor, specialiștii Camerei au organizat întâlniri bilaterale cu Camerele de Comerț și Industrie din mai multe provincii chineze, printre care Wuhan, Shanghai, Beijing și Guangzhou. Aș dori să evidențiez semnarea acordurilor de cooperare cu Camera de Comerț Internațională din China și cu Camera Europeană de Comerț din Macao care ne vor permite în viitor să avem informații detaliate despre numeroasele expoziții organizate anual pe teritoriul Chinei”, a menționat Boris Foca.
Un alt eveniment important al anului 2023 pentru Camera de Comerț și Industrie Moldova-China a fost forumul „Bridge to China” care s-a desfășurat la Chișinău la mijlocul lunii decembrie.
„Am organizat acest eveniment, inclusiv pentru a marca a cincea aniversare a Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China. Suntem recunoscători pentru aprecierea înaltă dată activității Camerei de către colegii noștri din Guvern – secretarul Ministerului Agriculturii, Andriana Digolean, directorul adjunct al Serviciului Vamal, Lidia Ababii, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, președintele grupului parlamentar de prietenie cu China, deputatul Vlad Bătrincea, președintele Camerei de Comerț și Industrie România-China, Nicolae Vasilescu, academicianul Ion Tighineanu, ex-Premierul Ion Chicu”, a mai adăugat Foca.
Referindu-se la prioritățile Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China pentru anul 2024, Boris Foca a menționat „atragerea investitorilor din China și stabilirea de către agenții economici moldoveni a relațiilor directe cu partenerii chinezi”.
„Excluderea serviciilor de intermediere și lucrul direct cu producătorii și prestatorii de servicii se numără printre prioritățile noastre și au drept scop transformarea Republicii Moldova într-un hub regional pentru investitori. Vorbim, în primul rând, despre investitorii din țara vecină Ucraina, unde au loc evenimente tragice.
Dar, mai devreme sau mai târziu, războiul declanșat de Rusia va lua sfârșit și țara își va reveni. Anume în Ucraina, după schimbarea condițiilor geopolitice, ar putea fi canalizate investiții majore chineze. Deja purtăm negocieri cu partea ucraineană cu privire la organizarea unei întâlniri cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie din Ucrainei în ianuarie 2024. Considerăm că asemenea domenii precum energia și construcțiile ar putea reprezenta un interes sporit pentru investitorii chinezi”, a conchis Boris Foca.