Mișcări tectonice în domeniul aviației fără pilot. O companie a prezentat o dronă alimentată cu energie solară

21 Dec. 2023, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Dec. 2023, 09:32 // Actual //  bani.md

Într-o dezvoltare revoluționară, Skydweller Aero Inc., fondată de veteranul aerospațial Robert Miller și partenerul John Parkes, a dezvoltat cu succes primul avion fără pilot din lume alimentat de energie solară, complet electric. Drona, testată și perfecționată în Spania și Italia, promite să transforme peisajul aviației fără pilot, cu aplicații variind de la apărare la telecomunicații.

Călătoria către această inovație a început cu experiența vastă a lui Robert Miller în utilizarea mașinilor zburătoare pentru detectarea geospațială, comunicare și studii de mediu. Concentrarea sa pe supraviețuirea zonelor cu vegetație densă l-a determinat să realizeze că o aeronavă cu viteză mică și rezistență mare era esențială pentru culegerea de informații detaliate. Punctul de cotitură a venit în 2016, când aeronava Solar Impulse, care a finalizat prima călătorie în jurul lumii cu energie solară, i-a atras atenția lui Miller. În 2019, Skydweller Aero Inc. a achiziționat aeronava Solar Impulse și proprietatea sa intelectuală, punând terenul pentru o transformare revoluționară.

„Aeronava este ușoară, are o rezistență remarcabilă datorită naturii sale alimentate cu energie solară și este lentă, deoarece funcționează ca un planor”, explică Massimiliano Manfreda, Chief Program Officer la Skydweller Aero Inc. Recunoscând potențialul de a elimina pilotul și de a transforma într-un sistem fără pilot, compania a adunat o echipă de clasă mondială.

În ianuarie 2023, Skydweller Aero Inc. a realizat un zbor complet autonom, marcând prima dronă fără pilot din lume alimentată cu energie solară, complet electrică. Compania, în parteneriat cu gigantul tehnologic italian Leonardo, intenționează să lanseze drona comercial în 2024. Aplicațiile sale potențiale includ colectarea de informații, supravegherea, recunoașterea, patrularea frontierei, cartografierea geospațială, studiul de mediu, monitorizarea pescuitului ilegal și telecomunicații.

Björn Werner, economist la Banca Europeană de Investiții, subliniază unicitatea acestei aeronave solare, afirmând: „Nici o altă aeronavă solară nu poate transporta sarcini utile similare”. Având capacitatea de a rămâne în aer timp de zile fără aterizare sau realimentare, drona deblochează noi posibilități în diverse industrii.

Pentru a sprijini această inițiativă revoluționară, Banca Europeană de Investiții sprijină Skydweller SL, o subsidiară a Skydweller Aero Inc., cu o datorie de risc de 30 de milioane EUR, semnată în noiembrie 2023. Finanțarea are ca scop propulsarea companiei într-un furnizor de top de avioane fără pilot. .

Aeronava Skydweller, cu o anvergură masivă a aripilor de 72 de metri, este echipată cu aproape 300 de metri pătrați de celule fotovoltaice pentru valorificarea energiei solare. Cu o greutate de 2.500 de kilograme, poate naviga cu viteze de până la 90 km/h și poate ajunge la altitudini de 14.000 de metri. Capacitățile aeronavei îl fac unul dintre cele mai ușoare și mai ecologice din lume.

Cu sprijinul Băncii Europene de Investiții, Skydweller Aero Inc. își propune să îmbunătățească în continuare tehnologia, făcând drona alimentată cu energie solară o soluție viabilă din punct de vedere comercial și durabilă din punct de vedere al mediului. Proiectul se aliniază cu Inițiativa europeană strategică de securitate a Băncii UE și cu inițiativa „O strategie de dronă 2.0 pentru un ecosistem inteligent și durabil de aeronave fără pilot în Europa”.

Aeronava autonomă inovatoare alimentată cu energie solară are potențialul de a revoluționa aviația, oferind o cale către decarbonizare pentru zborurile pe distanțe lungi. Capacitățile sale extinse de zbor îl fac de neprețuit în zonele îndepărtate, abordând provocările legate de logistică, supraveghere și conectivitate. Pe măsură ce viitorul se desfășoară, aeronava Skydweller este pregătită să redefinească posibilitățile aviației fără pilot la scară globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ