Stocuri uriașe de gaze naturale sunt asigurate în Europa. Temerile privind o criză provocată de Rusia nu s-au adeverit

25 Dec. 2023, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Dec. 2023, 09:55 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru al doilea an consecutiv, temerile privind o criza a gazului în Europa nu s-au confirmat, dar consumatorii vor continua să plătească preţuri semnificativ mai mari.

O situaţie de criză a fost evitată iarna trecută, în urma eforturilor pentru a găsi noi furnizori, a redeschide vechile depozite şi a lansa iniţiative de reducere a consumului în unele zone mari consumatoare de energie, deoarece livrările din Rusia au fost oprite în urma invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.

Potrivit cercetărilor publicate de Moody’s luna aceasta, UE avea stocuri record de gaze, de aproximativ 97,5% din capacitate, la sfârşitul lunii noiembrie 2023, ceea ce înseamnă atât un risc foarte scăzut de lipsă de energie în această iarnă, cât şi o poziţie puternică pentru următorul sezon rece, au descoperit analiştii.

”Rezervele de energie îmbunătăţite ale Europei care vor fi în această iarnă sunt rezultatul eficacităţii acţiunilor guvernamentale din partea cererii şi ofertei şi al economiilor consistente de energie atât de către gospodării, cât şi de companii”, se arată în raportul Moody’s, invocând rezerve mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023, o disponibilitate mai mare a centralelor nucleare şi hidroelectrice şi o iarnă blândă, ca îmbunătăţire a situaţiei.

Scăderea consumului a fost ajutată şi de stagnarea economică a continentului, se arată în raport.

Moody’s se aşteaptă ca stocarea de gaze să fie mai mare decât se anticipa anterior, la 55% la sfârşitul lunii martie 2024.

Facturile gospodăriilor şi companiilor

Cu toate acestea, ”preţurile gazelor vor rămâne ridicate şi volatile în Europa”, se arată în raport.

Energia a fost una dintre cele mai puternice forţe de scădere a inflaţiei în ultimele luni, după ce a fost un motor principal al creşterilor preţurilor de consum suferite imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Inflaţia anuală totală din zona euro a fost de 2,4% în noiembrie, energia înregistrând o dezinflaţie de 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă amploarea creşterii preţurilor s-a moderat în toate celelalte sectoare.

În Regatul Unit, inflaţia preţului gazelor a scăzut cu 31% până în noiembrie, au arătat cifrele Oficiului pentru Statistică Naţională.

Dar această scădere este de la un vârf foarte înalt.

Folosind datele Factset, Moody’s a descoperit că preţurile gazelor europene sunt cu mult peste media lor din 2015-2019 şi anticipează că acestea vor rămâne peste acest nivel cel puţin până în 2031.

În 2020 şi 2021, preţurile au fost sub medie.

”Tarifele plătite de gospodării şi industrii sunt încă foarte mari din punct de vedere istoric. Mişcările acestor preţuri urmează, în general, mişcările de pe piaţa angro de gaze cu un decalaj de câteva luni, din cauza acoperirii furnizorilor. Aşadar, scăderea preţurilor angro la gaze în Europa de anul trecut nu a fost încă resimţită pe deplin.”, a declarat James Waddell, şeful departamentului de gaze europene şi GNL global la Energy Aspects, pentru CNBC.

Preţurile cu ridicata sunt, în general, de aproximativ patru ori mai mici decât media din 2022, dar totuşi mai mult de două ori faţ de nivelul lor istoric, a spus Waddell.

”Aceasta înseamnă că există încă presiuni asupra preţurilor asupra gospodăriilor şi industriilor şi, în cazul acestora din urmă, vedem din ce în ce mai mult interes ca aceste firme să relocalizeze producţia în afara Europei.”

El a mai spus că, în ciuda ofertei solide pe termen scurt, rămân îngrijorări cu privire la capacitatea europeană de stocare a gazelor de a se instala pentru anii următori, deoarece ”stocurile pot scădea rapid în caz de vreme rece”.

Acesta poate fi şi cazul dacă o creştere a cererii asiatice trage o mulţime de GNL departe de Europa, a spus el.

Moody’s spune că preţurile gazelor vor rămâne volatile în primul rând din cauza ”riscurilor geopolitice crescute, care reflectă vulnerabilitatea lor intrinsecă la întreruperile aprovizionării”.

Agenţia invocă diverse riscuri pentru perspectiva pieţei sale de gaze, inclusiv o reducere suplimentară a aprovizionării prin conductele ruseşti şi episoade de întrerupere a aprovizionării, aşa cum s-a observat în grevele de la instalaţiile de GNL din Australia de la începutul acestui an.

O volatilitate suplimentară a apărut în urma războiului Israel-Hamas, care a ridicat primele de risc şi a condus la creşterea preţurilor gazelor la vedere, în ciuda distanţei relative a Europei faţă de conflict, spun cercetătorii.

Potrivit Moody’s, ”în scenariul negativ improbabil în care conflictul ar putea escalada în regiunea mai largă cu implicarea directă a Iranului, preţurile gazelor europene ar putea creşte la niveluri similare observate după invazia Rusiei în Ucraina. Acest scenariu ar afecta activitatea economică şi ar adăuga provocări suplimentare pentru sectoarele consumatoare de energie.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Mai 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Prunele moldovenești au înregistrat performanțe remarcabile în 2023, atingând mai multe recorduri istorice. Potrivit expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, exporturile de prune au crescut semnificativ, reprezentând 47% din producția totală, comparativ cu doar 3% în anii 2000. Aceasta echivalează cu aproximativ 70 de mii de tone exportate.

În 2023, producția medie de prune a atins aproape 8 tone la hectar, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată. Exporturile de prune au totalizat 40,8 milioane de dolari, dublu față de recordul anterior din 2021. Prunele moldovenești s-au vândut preponderent pe piața europeană, la cel mai mare preț din toate timpurile, subliniază Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Prețul mediu de export al prunelor moldovenești a fost de 0,58 dolari per kilogram în 2023, cel mai ridicat preț înregistrat vreodată. Germania a fost principala destinație pentru prunele moldovenești, urmată de România, Polonia și Rusia. Veniturile obținute din exporturi au crescut substanțial, reflectând o tendință pozitivă în liberalizarea pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău