Grecia anunță extravaganta „taxa de climă”: 10 euro pe noapte la cinci stele. Care e taxa pentru unitățile mai ieftine

09 Ian. 2024, 11:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Ian. 2024, 11:53 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile din Grecia au decis taxarea suplimentară a turismului în 2024, urmând ca veniturile obținute să fie folosite pentru finanțarea ajutorului în caz de dezastre naturale.

Grecia a avut un an tumultuos, cu incendii devastatoare în păduri și inundații care au luat numeroase vieți și au cauzat pagube masive.

Începând cu 2024, turiștii care își planifică o călătorie în Grecia vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar din cauza creșterii taxei de turism pentru toate tipurile de cazare din țară.

Fosta dare cerută turiștilor de statul elen până la sfârșitul anului 2023 a fost înlocuită din ianuarie 2024 cu „taxa de climă” pentru finanțarea reconstrucției zonelor afectate de ravagiile naturale.

Mulți operatori turistici din Grecia numesc noua impunere „taxa pentru rezistență la schimbările climatice”.

Valorile precizate mai jos sunt valabile pentru o cameră/pe noaptea de cazare. Taxa nu este inclusă în pachetele turistice vândute în țările de origine ale vizitatorilor. Banii trebuie achitați direct la unitatea de cazare din Grecia, în momentul instalării turiștilor, în funcție de durata șederii.

Guvernul grec se așteaptă ca această creștere să aducă venituri suplimentare de până la 300 de milioane de euro în 2024.

Noua taxă de cazare impusă de guvernul grec a intrat în vigoare în ianuarie 2024 ca parte a planurilor de finanțare a eforturilor de reconstrucție în urma incendiilor de pădure și inundațiilor grave.

Taxa este sezonieră, având efect doar în lunile aglomerate pentru turism, între martie și octombrie.

Taxele nu vor fi incluse în prețurile comunicate de operatori și agenții de turism și trebuie plătite local.

Președintele Asociației Panhelenice a Hotelierilor, Grigoris Tasios, a exprimat îngrijorări că creșterea taxei ar putea descuraja turiștii să viziteze Grecia și, în final, ar putea afecta veniturile, scrie greekreporter.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Sept. 2024, 14:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2024, 14:15 // Actual //  Lupu Eduard

Datele prezentate în această dimineață de Transgaz indicau că România exporta 1,9 milioane de metri cubi de gaze naturale către Republica Moldova, prin gazoductul Iași – Ungheni, echivalentul a aproape 10% din producția zilnică locală, care se ridică la 22 de milioane de metri cubi. Totuși, în jurul prânzului, nominalizările s-au ajustat, arătând doar 0,1 milioane de metri cubi exportați.

Această diferență nu este cauzată de o eroare, ci de fluctuațiile naturale ale fluxului de gaze pe parcursul zilei. În lipsa unui contract care să prevadă livrări constante, fluxul de gaze poate fi oprit sau pornit în funcție de cerere.

Conform surselor din piață, citate de economedia.ro, există în prezent nominalizări pentru exportul a 1,45 milioane de metri cubi de gaze zilnic către Republica Moldova, implicând nouă companii, dintre care una singură exportă 400.000 de metri cubi. Este vorba de gaze din producția internă a României, o cantitate considerabilă fiind trimisă peste Prut. În trecut, compania Petrom era principalul exportator, iar această situație pare să continue și în prezent, cel puțin pentru cele 400.000 de metri cubi.

Transgaz România, care operează și rețeaua de transport din Republica Moldova, gestionează aceste fluxuri.

Pe lângă exporturile către Moldova, România mai exportă 7,2 milioane de metri cubi de gaze către Ungaria, dar o mare parte din această cantitate reprezintă tranzit pentru vecinii noștri. În același timp, România importă gaze din Bulgaria, 6,5 milioane de metri cubi, dar și acestea sunt, în mare parte, destinate tranzitului către Ungaria.

În ceea ce privește producția locală, aceasta se menține la peste 22 de milioane de metri cubi pe zi, iar depozitarea pentru sezonul rece continuă, chiar dacă stocurile subterane sunt deja pline la 100%. Tehnic, este posibil ca aceste depozite să fie încărcate chiar și peste această capacitate, aspect deja semnalat de Economedia.ro. România rămâne una dintre țările europene cu cel mai ridicat nivel al stocurilor de gaze naturale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău