Miliardari de coșmar pentru angajați. Stau cu ochii pe ceas și pe parcare

12 Ian. 2024, 06:30
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  bani.md
12 Ian. 2024, 06:30 // Oameni şi Idei //  bani.md

Bill Gates, Elon Musk şi mulţi alţii au un comportament ciudat faţă de angajaţi. Aşadar, dacă aveaţi impresia că viaţa poate fi uşoară atunci când se lucrează pentru miliardari, este total greşit.

Bill Gates, Elon Musk, Jeff Bezos şi mulţi alţii au un comportament ciudat faţă de angajaţi. Miliardarii spun că doar aşa pot avea succes şi, din acest, motiv sunt greu de suportat de către angajați.

De exemplu, în prezent, Microsoft s-a clasat pe locul al doilea în topul Forbes ca cei mai buni angajatori în 2023. Gigantul tehnologic a obținut un punctaj bun în mai multe domenii. Şi anume, dezvoltarea talentelor, opțiunile de lucru la distanță, beneficiile pentru concediul parental, diversitatea.

Bill Gates îşi petrecea timpul în parcare

Cu toate acestea, este puțin probabil ca firma să se fi clasat undeva pe această listă pe vremea când co-fondatorul Bill Gates încerca să înființeze firma, la mijlocul și sfârșitul anilor ’70.

În acele vremuri, Bill Gates avea reputația unui manager care memora numerele de înmatriculare ale mașinilor fiecărui angajat pentru a-i putea urmări.

„Devenise din ce în ce mai mult un șef de serviciu care dădea târcoale parcării în weekenduri pentru a vedea cine a ajuns”, a declarat cofondatorul Paul Allen.

Bill Gates nu este singurul șef ciudat din clubul miliardarilor. De fapt, unii antreprenori faimoși susțin că aceasta este singura modalitate de a conduce o companie spre succes.

Cu toate acestea, acest comportament al lui Bill Gates a fost criticat în ultimii ani. Unii se întreabă dacă un management strict este o condiție prealabilă pentru succes – sau un obstacol enervant pentru angajați.

Şi Jeff Bezos este greu de suportat de către angajaţi

Există o listă lungă de antreprenori care sunt la fel de faimoși pentru că au avut succes, dar și pentru că sunt greu de suportat. Mai exact se lucrează dificil cu ei.

Steve Jobs era cunoscut pentru faptul că era nemilos și autoritar cu angajații, potrivit partenerului său de afaceri Steve Wozniak. Cultura de lucru „ultra hardcore” a lui Elon Musk i-a făcut pe unii angajați să adoarmă efectiv pe podeaua biroului după ce lucrau 12 ore.

Nici Jeff Bezos nu este mai prejos. În 2023, șoferii de livrare de la Amazon au intentat un proces împotriva companiei pentru că i-a obligat să urineze în sticle – în loc să se oprească pentru a merge la toaletă – în timpul turelor lor.

Este suficient să spunem că miliardarii nu se chinuie să împingă oamenii la limita sănătății mintale. Această cultură de lucru agresivă este cu adevărat o cheie a succesului sau o bătaie de cap inutilă? Cercetările par să încline spre a doua variantă.

Controlul șefilor este contraproductiv

Cercetătorii au studiat impactul micromanagementului în ultimii ani, iar rezultatele s-ar putea să nu fie surprinzătoare pentru oricine a lucrat pentru un șef dificil. Un studiu publicat în Asian Journal of Economics and Banking a constatat că șefii care controlează reduc moralul și productivitatea angajaților. De fapt, productivitatea a avut de suferit chiar dacă micromanagerul susținea cumva moralul angajaților.

Șefii autoritari au subminat autonomia angajaților și i-au făcut pe aceștia să fie mai predispuși să fie de acord cu știrile false, chiar dacă știau că sunt false, potrivit unui articol recent publicat în Scientific Reports.

Deloc surprinzător, angajații nu sunt dornici să lucreze sub controlul șefilor

Nu este surprinzător faptul că angajații nu sunt încântați să lucreze pentru șefi care îi controlează. Un sondaj realizat de Monster a arătat că 73% dintre lucrători au considerat că micromanagementul este cea mai mare problemă la locul de muncă.

De asemenea, sondajul a constatat că 46% dintre lucrători ar lua în considerare posibilitatea de a pleca din această cauză. Micromanagementul ar putea fi inutil și pentru liderii de afaceri care încearcă să intre în clubul miliardarilor.

Warren Buffett este exemplul perfect. Metoda sa are succes

Stilul de management al lui Buffett a fost descris ca fiind lipsit de implicare și laissez-faire. Proprietarilor de afaceri achiziționate de compania sa li se permite „să funcționeze pe cont propriu, fără ca noi să îi supraveghem și să îi monitorizăm în vreun fel”, a declarat Buffett.

„Majoritatea managerilor folosesc magnific independența pe care le-o acordăm, menținând o atitudine orientată spre proprietar”, a spus magnatul.

Cu alte cuvinte, Buffett are încredere în asociații săi pentru a lucra independent, cu o supraveghere minimă. Dacă al șaptelea cel mai bogat om din lume nu are nevoie de micromanagement pentru a reuși, probabil că nu este necesar pentru nimeni altcineva, scrie finance.yahoo.com.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Nov. 2024, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
26 Nov. 2024, 16:16 // Actual //  Ursu Victor

Moldovagaz solicită majorarea tarifului mediu la gaz cu 39,7%, la 14 038 lei/1000 m3, iar noul tarif ar urma să intre în vigoare din 1 decembrie, potrivit solicitării depusă la ANRE de către companie.

În punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune înaltă, tariful solicitat este 11 891 lei/1000 m3, or cu 4 022 lei/1000 m3 sau cu 51,1 % mai mult decât cel în vigoare (7 869 lei/1000 m3), la în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune medie – 12 938 lei/1000 m3, or cu 4 068 lei/1000 m3 sau cu 45,9 % mai mult decât cel în vigoare (8 871 lei/1000 m3), în punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă – 16 173 lei/1000 m3, or cu 4 019 lei/1000 m3 sau cu 33,1 % mai mult decât cel în vigoare (12 154 lei/1000 m3).

În prezent populația achită 13,126 lei (cu TVA) per metru cub de gaz, tarif care a fost ajustat pentru ultima dată în mai 2024.

Ajustarea prețurilor reglementate pentru anul 2024 este determinată de majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale pe platforma TTF, ţinînd cont de volatilitatea cotațiilor bursiere şi a volumelor de realizare a gazelor naturale consumatorilor.

„Calculul proiectului prețurilor reglementate la gazele naturale este efectuat în strictă conformitate cu Metodologia tarifară, reieşind din indicii medii anuali actualizați, cu aplicarea tarifelor reglementate în vigoare de tipul intrare/ieşire pentru serviciul de transport al gazelor naturale şi serviciul de distribuție a gazelor naturale pe anul 2024, nivelul cheltuielilor prognozate pentru furnizarea gazelor naturale şi a componentei de corectare pentru perioada precedentă. Proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale este determinat reieșind din indicii efectivi înregistrați pentru ianuarie-octombrie şi cei prognozați pentru noiembrie-decembrie 2024”, se spune în solicitarea Moldovagaz.

Vadim Ceban, președeintele interimar al Moldovagaz susține că urmare a majorării prețurilor la gaz pe piața internațională devierile tarifare ale companiei se vor ridica la 400 de milioane de lei.

Premierul Dorin Recean a declara la începutul acestei săptămâni că, deși nu putem vorbi despre o reducere a prețurilor la gaz, Guvernul pregătește măsuri necesare pentru a asigura stabilitatea acestora, astfel încât consumatorii să nu fie afectați, indiferent de evoluțiile de pe piața globală.

Ieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Părțile au discutat despre livrările de gaze naturale în Republica Moldova (în regiunea transnistreană) în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală