Moldelectrica, pe marginea prăpastiei! Cere ANRE să amâne reducerea tarifului de transport al curentului

20 Ian. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Moldelectrica, operatorul de transport al energiei electrice din Republica Moldova, a depus o solicitare la Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică (ANRE), cerând amânarea reducerii tarifului de transport, conform unui document oficial.

În solicitare, Moldelectrica a argumentat că, compania nu dispune de suficiente lichidități pentru a acoperi împrumuturile și achitările reciproce pe piața de echilibrare între participanții pieței energiei electrice. Operatorul a exprimat în mod explicit incapacitatea de a face față reducerii tarifului de transport, solicitând cu respect amânarea acesteia.

Conform documentului depus la ANRE, tariful de transport ar urma să se reducă cu 8.5%, de la nivelul actual de 20,10 bani per kW/h. Această reducere ar trebui să intre în vigoare în perioada următoare, însă Moldelectrica susține că aceasta ar avea un impact negativ asupra situației financiare a companiei.

În calculul valorii noilor tarife, Moldelectrica a luat în considerare un volum de 4,37 miliarde de kWh de energie transportată și un consum tehnologic de 132,4 milioane kWh pentru anul 2024. De asemenea, ajustarea tarifelor s-a bazat pe un indice previzionat al prețurilor de consum pentru 2024 de 5,5% și un curs de schimb de 18,93 lei pentru un dolar.

Această solicitare de amânare a reducerii tarifului evidențiază provocările financiare cu care se confruntă operatorii din sectorul energetic și generează discuții în privința echilibrului dintre necesitățile pieței și sustenabilitatea financiară a furnizorilor de servicii energetice. ANRE va analiza solicitarea Moldelectrica în contextul reglementărilor în vigoare și a intereselor generale ale consumatorilor de energie electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău