Putin i-a dat o grea lovitură lui Elon Musk: Rusia folosește o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de km

10 Feb. 2024, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Feb. 2024, 10:49 // Actual //  bani.md

Putin își continuă războiul sângeros din Ucraina, deși există sute de mii de victime de ambele părți, iar conflictul se apropie de borna celor 2 ani. Mai mult decât atât liderul de la Kremlin apelează la tehnici ascunse specifice fostului spion KGB. Astfel, Rusia îi dă o lovitură grea lui Elon Musk, utilizându-i pe ascuns rețeaua de internet Starlink în teritoriile ocupate din Ucraina, folosindu-se de o momeală dintr-o țară aflată la 3.000 de kilometri, în Emiratele Arabe Unite.

Rușii aduc servere și routere de la Dubai, după ce și-au făcut conturi ilegale la Starlink apelând la firme și nume fantomă, în diverse locații, precum Cipru și Emirate. Soldații ucraineni au spus că armata Rusiei a început să folosească rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a lui Elon Musk în Ucraina, în zonele ocupate de Moscova, potrivit Newsweek.

„Armata scrie că ocupanții ruși au acces la Starlink cu conturi licențiate”, a declarat Andriy Tsaplienko, un jurnalist ucrainean, pe canalul său Telegram, împărtășind o captură de ecran a două postări pe X, fost Twitter, despre care spune că sunt de la doi soldați ucraineni.

„Au început să livreze Starlink în masă, prin Dubai (care se află la 3.000 de km de Donețk), conturile sunt activate, lucrează în teritoriile ocupate”, a scris unul dintre militari, referindu-se la cele patru regiuni ale Ucrainei care au fost anexate ilegal de Rusia în toamna anului 2022 — Donețk, Lugank, Herson și Zaporojie.

Un alt utilizator de pe X, @cpt_mitchell, a spus că soldații ucraineni „își pot vedea deja Starlink-urile”, adăugând: „Sincer am crezut că o vor face mai devreme”. Rețeaua de comunicații de internet prin satelit Starlink este operată de compania aerospațială a lui Musk, SpaceX.

De asemenea, instituțiile de știri ruse raportează că sistemele de comunicații prin satelit Starlink sunt acum vândute prin mai multe magazine online rusești, furnizate printr-un intermediar din Dubai. Sistemele sunt vândute către unitățile de voluntari rusești pentru a fi utilizate în regiunile anexate ale Ucrainei, potrivit publicațiilor locale.

SpaceX, compania lui Elon Musk și-a desfășurat sateliții Starlink pentru a oferi Kievului serviciu de internet în primele zile ale invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Musk a spus că sistemul de internet prin satelit oferă Ucrainei un „avantaj major pe câmpul de luptă”.

În iunie 2023, Starlink a obținut un contract cu Departamentul Apărării pentru a cumpăra acele servicii prin satelit pentru Ucraina. Compania lui Musk a finanțat până acum în mod privat o rețea de aproape 4.000 de sateliți care urmează să fie lansați pe orbita joasă a Pământului. Trupele Kievului îl folosesc pentru comunicațiile pe câmpul de luptă în războiul cu Rusia.

Deși rețeaua Starlink nu funcționează în Rusia, acum poate fi utilizată în cele patru regiuni anexate și în Crimeea, pe care Putin a anexat-o de la Ucraina în 2014, a informat publicația de știri rusă ComNews.

„Comercianții nu ascund faptul că kiturile Starlink sunt adresate participanților [la război] și sunt cumpărate de aceștia în cantități mari”, a raportat publicația.

O sursă de pe piața de comunicații prin satelit, familiarizată cu situația, a declarat pentru ComNews că sistemele Starlink sunt livrate în vrac în Rusia și a numit Dubai ca locație pentru achiziționarea angro a echipamentelor.

„Înainte de a fi importate în Rusia, terminalele sunt înregistrate la diverse companii străine (deseori este inclus Cipru), după care se activează un cont sub orice nume, adesea unul fictiv”, a spus sursa.

„Dacă acest zvon este adevărat, furnizarea serviciului Starlink prin intermediar în Dubai ar trebui considerată o încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Acest lucru ridică și întrebarea dacă Starlink este disponibil pentru rușii din front?” a întrebat Pekka Kallioniemi, cercetător postdoctoral la Universitatea Tampere din Finlanda, într-o postare pe X.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău