Surpriză în rândul bancherilor! Profitul s-a comprimat cu 30% în prima lună a lui 2024

23 Feb. 2024, 11:16
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Feb. 2024, 11:16 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În ianuarie 2024, profitul băncilor din Republica Moldova a înregistrat un total de 335,6 milioane lei, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei. Această cifră reflectă o scădere semnificativă de aproape 30% față de câștigurile înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, care se ridicau la 468,8 milioane lei.

Analiza detaliată a datelor indică faptul că veniturile băncilor din dobânzi au înregistrat cea mai mare scădere, trecând de la 1,2 miliarde lei la 785,2 milioane lei în acest an. Cu toate acestea, cheltuielile asociate acestui domeniu au cunoscut o creștere ușoară. În contrast, veniturile provenite din comisioane și taxe au înregistrat o creștere, de la 256,3 milioane lei la 272,7 milioane lei.

De asemenea, profitul derivat din diferența de cursuri s-a înregistrat în creștere, trecând de la 130,6 milioane lei la 180,2 milioane lei. Această creștere poate fi atribuită, în parte, volatilității pieței valutare și schimbărilor economice din perioada menționată.

În topul băncilor cu cel mai mare profit este maib – 117 milioane de lei, Moldindconbank – 90 milioane de lei, OTP Bank – 47,2 milioane de lei, Victoribank – 37,6 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

17 Mai 2024, 11:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Mai 2024, 11:45 // Actual //  Lupu Eduard

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție (PA) ar fi început ”războiul” împotriva Tatianei Răducanu, fiind ghidată de Procurorul General Interimar, Ion Munteanu. Este precizarea făcută de președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RLIVE TV. În opinia lui Gligor, ”în schemă” ar fi și adjunctul Veronicăi Dragalin, Vasile Plevan, care a picat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, scrie REALITATEA.MD.

„Este important să înțelegem că nu e din capul ei (n.r. Veronica Dragalin). Această acțiune de sabotaj a fost coordonată cu superiorul său, Procurorul General Interimar, domnul Munteanu,și cred că ar fi bine pentru sistemul procuraturii ca ambii să plece din acele funcții pe care le dețin. (…)

Ce a făcut doamna Drăgălin este un act de sabotaj împotriva reformei justiției și comisiei de Vetting și Pre-Vetting. Mai mult este o palmă dată președintei Maia Sandu. Dacă cineva crede că doamna Dragalin urmărește scopul de a rezolva problemele de integritate a membrilor comisiei Pre-Vetting să știți că greșiți. Doamna Dragalin are o revanșă personală, o dorință puternică de a avea o revanșă personală față de comisie, care nu a evaluat pozitiv adjunctul său Vasile Plevan, care este învinuit și acuzat de mine în cadrul investigației ce ține de comiterea unor infracțiuni de serviciu”, a spus Ștefan Gligor.

Procuratura Generală respinge categoric acuzațiile aduse de persoana nominalizată (Ștefan Gligor n.a), considerându-le nefondate. Totodată, reiterăm că Procuratura nu va comenta declarațiile exponenților politici.

Joi, 16 mai curent, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu noi precizări în legătură cu acest scandal, menționând că „participarea ca membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting în 2024 nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă” și că „astfel de comunicate nu încalcă inviolabilitatea vieții personale”.

Amintim că, Tatiana Răducanu, membră a Comisiei pre-vetting, și-a dat demisia după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora fosta judecătoare ar avea legături cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Conform unei scrisori semnată de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, membra demisionară a Comisiei ar fi apropiată și ar fi executat comenzile lui Veaceslav Platon și ale lui Aureliu Colenco, ultimul fiind actualmente principalul avocat al lui Ilan Șor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Între timp, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat veridicitatea scrisorii. Autoritatea notează că a acționat, pentru a preveni riscuri în sistemul de justiție.

Joi, 16 mai curent, demisia Tatianei Răducanu din funcția de membrul al Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și al Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor, a fost aprobată de Parlament.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău