Agenda și speakerii conferinței Retail & FMCG Market în Republica Moldova

23 Feb. 2024, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Feb. 2024, 11:44 // Actual //  bani.md

Pe 29 februarie curent, la Digital Park, va avea loc evenimentul anual Retail & FMCG Market, la care sunt așteptați peste 250 de invitați din diverse sectoare economice: lanțuri de magazine, producători de alimente și băuturi, distribuitori, furnizori de servicii conexe, autorități ale statului, agenții de cercetare de piață.

Organizatorii anunță între timp despre agenda și speakerii evenimentului. În deschiderea evenimentului, reprezentanți ai Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare vor prezenta cifre și analize noi cu privire la comerțul modern, dar și mesaje cu privire la viziunea, prioritățile și programele Guvernului Republicii Moldova, care au ca scop creșterea competitivității producătorilor moldoveni pe piața internă și pe piața europeană, precum și pentru încurajarea unei mai intense și mai bune conlucrări între producători și lanțurile de magazine din Republica Moldova.

„Așa cum se știe, la nivel european, dar și în Moldova, producătorii mici și mijlocii nu își găsesc întotdeauna locul pe rafturile rețelelor de magazine. Unul dintre motive este necesitatea ca acești producători să înțeleagă mai bine nevoile logistice și de calitate ale lanțurilor de magazine și să investească pentru a se putea adapta acestor nevoi. Am invitat factori de decizie din rândul acestor magazine să prezinte planurile lor de colaborare dar și cerințele pe care le au în colaborarea cu producătorii locali. Rețelele Kaufland Moldova și Linella vor oferi mai multe informații cu privire la șansele producătorilor locali de a fi prezenți pe rafturile acestor magazine”, se arată în invitația organizatorilor.

Totodată, USAID va organiza în cadrul conferinței sesiuni de întâlniri între producătorii de fructe și legume și achizitorii de la mai multe lanțuri de magazine: Kaufland, Linella, Nr. 1, Local, Bonus, Green Hills, Velmart, Metro Cash&Carry.

Primoz Vehar, project team leader EU-MD Association Project va prezenta următorii pași în procesul de asociere cu UE pentru Republica Moldova, ce reprezintă aproximarea juridică, procesul de examinare și negociere și ce impact ar putea avea asociere cu EU asupra producătorilor și retailerilor locali.

Angela Cijevschi, CEO  agenției de cercetări “Xplane” va prezenta studiul pe comportamentul consumatorului din RM în dependență de generație și în comparație cu anii precedenți. Care sunt obiceiurile și trendurile de consum și cumpărare. Unde se cumpără produse alimentare și preferințele cumpărătorilor față de supermarketurile locale. Structura coșului de consum și cât se cheltuie pe produse alimentare. Dinamica creșterii comerțului on-line și impactul inflației la alegerea brandurilor de produse. Consumul de media, de unde află informația consumatorul și ce tipuri de dispozitive utilizează mai mult când face cumpărături. Cum crește și cât reprezintă la moment utilizarea cardurilor bancare la cumpărături în dependență de categoria produsului, dar și multe alte.

Daniela Popescu de la Nielsen RO, companie de cercetare de piață, prezentă la nivel global, vine să prezinte la Chișinău evoluția industriei de retail și FMCG la nivel european (Estul Europei, dar și alte piețe precum Germania, UK etc);

Gemma Nicolaescu, Retail ZOOM, va susține o prezentare cu cele mai recente date despre peisajul de comerț tradițional din Republica Moldova, cu accent pe magazinele de proximitate, dar și pe rețelele de magazine de pe lângă benzinării, respectiv, convenience stores.

Fedir RybalkoSustainable Fresh Produce Logistics Consultant RCRA/USAID, va susține o prezentare în care va evidenția schimbările din piața locală și va semnala necesitatea implementării sistemului de de garanţie-returnare a ambalajelor în Republica Moldova, exemplificând cu modele care funcționează deja în alte țări (inclusiv România). În prezentarea sa, consultantul RCRA/USAID va explica și care sunt piedicile pentru operatorii de sisteme de pulling să intre pe piața Republica Moldova. Totodată, Fedir va prezenta potențialul de producție și export al sectorului de fructe și legume proaspete din Republica Moldova (cât se produce, unde se exportă, volumele de export etc.).

Igor Stratan, Director Departament rețea și canale alternative, Moldindconbank, va susține o prezentare cu tema: Cardul Business – Acceleratorul afacerii tale, în cadrul evenimentului „Retail & FMCG Market în Republica Moldova”. Mastercard Moldova și Moldindconbank au dezvoltat un parteneriat strategic. Pentru Mastercard este important să fie alături de clienți, nu doar prin tehnologii de plată și soluții inovatoare, dar și prin achitările pe care le fac zilnic în mediul online, în magazinele din țară sau din străinătate, rapid, în siguranță și comod.

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău