Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin: Rusia blocată, sub presiunea Statelor Unite

06 Mart. 2024, 08:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2024, 08:04 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Unele țări nu au aderat la aceste interdicții, însă acum președintele Turciei, Recep Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin, blocând importurile de petrol ale Rusiei din terminalul Dortyol, pe fondul presiunii intensificate a sancțiunilor Statelor Unite.

Global Terminal Services (GTS), care operează terminalul de dimensiuni medii Dortyol din Turcia, de la Marea Mediterană, a decis să nu mai accepte țiței de origine rusă pentru a evita posibile conexiuni cu petrol Moscovei, potrivit Oil Price.

„GTS a decis să întrerupă toate conexiunile posibile cu petrolul rusesc și a declarat în consecință clienților săi la sfârșitul lunii februarie 2024 că, chiar dacă nu există nicio încălcare a legilor, regulamentelor sau sancțiunilor, nu va accepta niciun produs de origine rusă sau niciun produs încărcat din porturile rusești ca măsură suplimentară la regulile de sancțiuni în vigoare”, a declarat compania pentru Reuters.

Toate importurile anterioare de petrol rusesc au fost în conformitate cu sancțiunile aplicabile, inclusiv cu plafonul de preț al G7 pentru țițeiul și produsele petroliere rusești, a adăugat GTS.

După ce anul trecut UE a interzis importurile de țiței și produse rafinate, Turcia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de petrol rusesc.

Cu toate acestea, o amenințare recentă a sancțiunilor americane de a impune sancțiuni secundare firmelor financiare și altor intermediari care fac afaceri cu Rusia a dus deja la scăderea comerțului turco-rus, inclusiv cu petrol.

Comerțul dintre Rusia și Turcia a suferit un eșec de la sfârșitul lunii decembrie, unele plăți pentru mărfurile de petrol rusești importate au fost amânate, deoarece băncile intensifică verificările de conformitate în urma amenințării SUA de a sancționa instituțiile financiare pentru facilitarea afacerilor cu Rusia.

În decembrie, președintele american Joe Biden a emis un ordin executiv, care îl autorizează pe secretarul Trezoreriei, în consultare cu secretarul de stat, să impună eventual sancțiuni unei instituții financiare străine dacă se constată că aceasta a „realizat sau facilitat orice tranzacție semnificativă sau tranzacții pentru sau în numele oricărei persoane desemnate” în sancțiunile împotriva Rusiei.

Ca urmare a acestei noi amenințări de sancțiuni, plățile au fost întrerupte cu unele întârzieri observate în plățile pentru mărfurile de petrol pe care Turcia le importă din Rusia, au declarat luna trecută pentru Reuters mai multe surse care cunosc situația. Cu toată prietenia dintre Erdogan și Putin, acum situația se schimbă total în relațiile dintre Turcia și Rusia, sub presiunea Statelor Unite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2024, 10:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Mai 2024, 10:38 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Tim Cook, şeful Apple după Steve Jobs, se gândeşte deja la viitor şi la cine ar putea să conducă după retragerea sa. Sub conducerea sa, Apple a ajuns la o capitalizare de piaţă de 3.000 de miliarde de dolari, iar până în 2025, ar putea ajunge la 4.000 de miliarde, scrie Business Insider.

În ciuda rezultatelor extraordinare, Tim Cook nu se va afla la cârmă pentru totdeauna, de aceea CEO-ul în vârstă de 63 de ani face planuri pentru predarea ştafetei. Într-un podcast cu celebra cântereaţă albaneză Dua Lipa, Cook a spus că speră ca succesorul să „vină din interiorul Apple”.

Deşi Cook mai are de stat încă trei ani la conducerea companiei, pariurile privind următorul CEO deja au început.

Primul candidat la tron este John Williams. Potrivit Bloomberg, Williams a fost considerat în general drept succesorul logic al lui Cook încă din 2019, când a preluat studioul de design al Apple după plecarea directorului de design Jony Ive în 2019.

Williams a supravegheat dezvoltarea Apple Watch şi acum gestionează operaţiunile Apple la nivel mondial. Executivul a anunţat recent că firma renunţă la un proiect de un deceniu de a fabrica o maşină electrică Apple.

Cu toate acestea, există voci în companie care spun că Williams, în vârstă de 61 de ani, s-ar putea să nu fie un lider pe termen lung din cauza vârstei.

Un alt potential CEO al Apple ar putea fi John Ternus, cu o carieră de peste 20 de ani în companie, care este favorit pentru poziţie şi care conduce divizia de Hardware Engineering.

„Are o mulţime de abilităţi de management la fel ca şi Tim Cook.”.a scris într-un e-mail o persoană familiarizată cu problema conducerii.

Cu toate acestea, vârsta pare a fi o problemă şi pentru Ternus, fiind considerat la 49 de ani prea tânăr pentru conducere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău