Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin: Rusia blocată, sub presiunea Statelor Unite

06 Mart. 2024, 08:04
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2024, 08:04 // Actual //  bani.md

Războiul lui Putin din Ucraina a dus la impunerea de sancțiuni occidentale împotriva Moscovei, pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Unele țări nu au aderat la aceste interdicții, însă acum președintele Turciei, Recep Erdogan îi dă o grea lovitură lui Putin, blocând importurile de petrol ale Rusiei din terminalul Dortyol, pe fondul presiunii intensificate a sancțiunilor Statelor Unite.

Global Terminal Services (GTS), care operează terminalul de dimensiuni medii Dortyol din Turcia, de la Marea Mediterană, a decis să nu mai accepte țiței de origine rusă pentru a evita posibile conexiuni cu petrol Moscovei, potrivit Oil Price.

„GTS a decis să întrerupă toate conexiunile posibile cu petrolul rusesc și a declarat în consecință clienților săi la sfârșitul lunii februarie 2024 că, chiar dacă nu există nicio încălcare a legilor, regulamentelor sau sancțiunilor, nu va accepta niciun produs de origine rusă sau niciun produs încărcat din porturile rusești ca măsură suplimentară la regulile de sancțiuni în vigoare”, a declarat compania pentru Reuters.

Toate importurile anterioare de petrol rusesc au fost în conformitate cu sancțiunile aplicabile, inclusiv cu plafonul de preț al G7 pentru țițeiul și produsele petroliere rusești, a adăugat GTS.

După ce anul trecut UE a interzis importurile de țiței și produse rafinate, Turcia a devenit unul dintre cei mai mari importatori de petrol rusesc.

Cu toate acestea, o amenințare recentă a sancțiunilor americane de a impune sancțiuni secundare firmelor financiare și altor intermediari care fac afaceri cu Rusia a dus deja la scăderea comerțului turco-rus, inclusiv cu petrol.

Comerțul dintre Rusia și Turcia a suferit un eșec de la sfârșitul lunii decembrie, unele plăți pentru mărfurile de petrol rusești importate au fost amânate, deoarece băncile intensifică verificările de conformitate în urma amenințării SUA de a sancționa instituțiile financiare pentru facilitarea afacerilor cu Rusia.

În decembrie, președintele american Joe Biden a emis un ordin executiv, care îl autorizează pe secretarul Trezoreriei, în consultare cu secretarul de stat, să impună eventual sancțiuni unei instituții financiare străine dacă se constată că aceasta a „realizat sau facilitat orice tranzacție semnificativă sau tranzacții pentru sau în numele oricărei persoane desemnate” în sancțiunile împotriva Rusiei.

Ca urmare a acestei noi amenințări de sancțiuni, plățile au fost întrerupte cu unele întârzieri observate în plățile pentru mărfurile de petrol pe care Turcia le importă din Rusia, au declarat luna trecută pentru Reuters mai multe surse care cunosc situația. Cu toată prietenia dintre Erdogan și Putin, acum situația se schimbă total în relațiile dintre Turcia și Rusia, sub presiunea Statelor Unite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009