Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. De ce crede fostul președinte Traian Băsescu că acest plan ar fi un eșec

06 Mart. 2024, 07:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mart. 2024, 07:59 // Actual //  Lupu Eduard

Vladimir Putin ar putea ocupa Transnistria într-o singură noapte, este de părere fostul președinte Traian Băsescu, dar nu o poate menţine, întrucât Ucraina nu va permite acest lucru.

Băsescu afirmă că ucrainenii sunt eroi, care împiedică Rusia să ajungă la gurile Dunării, dar apreciază că Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră.

”Putin poate ocupa Transnistria într-o noapte. Desantează o brigadă de infanterie în Transmistria şi a ocupat-o. Lăţimea maximă în Transnistria este 27 de kilometri. Dar Putin nu poate ţine Transnistria nici măcar 3 zile, pentru că Ucraina nu va tolera prezenţă militară masivă în Transnistria şi, aşa cum a păţit cu Insula Şerpilor, ar păţi cu Transnistria”, a declarat Traian Băsescu, marţi seară, la Digi 24.

Fostul preşedinte consideră că ”Rusia nu poate menţine o ocupare a Transnistriei”.
”Nu are cum, pentru că Ucraina va spulbera tot ce e de spulberat acolo. Accesul nu poate veni decât de pe Marea Neagră, prin aer. N-ai cum, n-are cum. N-a cucerit Odessa, nu poate avea Transnistria. O poate ocupa, dar nu o poate menţine”, a adăugat Băsescu.

El s-a referit şi la situaţia din Marea Neagră: ”Am văzut un optimist care spune «Rusia a pierdut controlul Mării Negre». E unul care habar n-are (…) Rusia are submarine Marea Neagră. Nu vă luaţi după forţa pe care o vedeţi pe la suprafaţa apei. Are submarine. Nimeni nu ştie câte, nimeni nu ştie ce capabilităţi militare au deci Rusia trebuie privită ca o forţă care domină Marea Neagră, până când NATO, în mod deosebit, împreună cu Turcia, Grecia, România, Bulgaria vor avea suficientă forţă în Marea Neagră pentru a domina liniile de transport”.

Fostul preşedinte afirmă că ”noi acum nu mai circulăm pe unde vrem prin Marea Neagră, pentru că nu sunt libere căile navigabile”.
”Asta înseamnă că Rusia domină, nu lasă libera navigaţie (…) Obiectivul lui Putin este să ajungă la gurile Dunării. Atunci va putea lua Transnisia şi dacă vrea, poate lua şi Moldova. Dar slavă Domnului, ucrainenii sunt nişte eroi (…) Să mulţumim Ucrainei că îi ţine departe de Odessa şi implicit departe de gurile Dunării”, a mai declarat Traian Băsescu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău