Afacerea secolului! Fabrica de bijuterii din Moldova a cărei podoabe ajung și la 3600 de euro

09 Mart. 2024, 13:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
09 Mart. 2024, 13:30 // Bani și Afaceri //  bani.md

Singura fabrică de bijuterii din Republica Moldova se află la Bălți și produce circa 10 kilograme de podoabe pe lună.

În urmă cu 15 ani, la Bălți, Sergiu Banari a început să lucreze cu metale prețioase. Afacerea lui s-a dezvoltat după o vizită în Africa, iar în 2019 și-a deschis o fabrică de bijuterii.

Magazine de bijuterii la Bălți și Chișinău

La mica fabrică din Bălți muncesc 40 de persoane. Angajații lui Sergiu Banari fac totul, de la topirea metalelor prețioase până la fabricarea bijuteriilor. Podoabele realizate de meșterii bijutieri din Bălți se vând în magazinele deschise de omul de afaceri la Bălți și în capitala Chișinău.

„Această companie se deosebește de celelalte moldovenești prin faptul că aici nu lucrează nici o rudă. Aici este o producție cu tehnologie foarte înaltă. Am dezvoltat propria noastră tehnologie de rafinare.

Adică, curățarea aurului vechi de toate impuritățile străine. Noi realizăm toate bijuteriile din fabrica „Milenium”, doar din aur pur – 999,9, pentru a obține proba necesară a liderului mondial Legor, o companie italiană”, spune Sergiu Banari, director general la compania „Milenium”, pentru NordNews.

Verighetele, mândria fabricii din Bălți

Bijuteriile realizate de meșterii fabricii de la Bălți sunt făcute din argint, aur roșu și aur alb. Iar mândria fabricii „Milenium” sunt verighetele, realizate într-un număr foarte mare de modele.

„Specialitatea – verighete. Producem verighete, le turnăm, le aducem la această condiție. Pentru astfel de inele de logodnă este necesară o tăiere specială, utilaje speciale. Au freze diamantate care taie metalul si dau efectul de margini lucioase”, spune Maxim Roșca, bijutier de la fabrica din Bălți.

În fiecare lună, pentru a fi pe placul publicului, meșterii de la „Milenium” crează în fiecare lună până la 40 de noi modele de bijuterii.

Cât costă aceste bijuterii

Prețurile bijuteriilor produse la Bălți pornesc de la 500 de lei , dar pot ajunge și la prețuri de 70 de mii de lei moldovenești (3.600 de euro).

„Din iulie 2024 vor fi comenzi individuale, dar pe un segment exclusiv. Adică, de la 50-60 de mii de lei și mai mult pentru o bijuterie. Acestea vor fi colecții create în colaborare cu vedete regionale și de talie mondială. Vor fi colecții de diamante, safire, cu specificul nostru național”, spune Sergiu Banari, directorul general al companiei de bijuterii „Milenium”

Fabrica de la Bălți produce, în fiecare lună, circa 10 kg de bijuterii.

Cifra de afaceri a companiei „Milenium” ar putea ajunge, în 2024, la circa 70 de milioane de lei (360.000 de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău