Recean a scăldat-o în laude cu centura Chișinăului! Vodă vine cu precizări: Până în 2026 va fi gata doar sectorul doi

13 Mart. 2024, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Mart. 2024, 17:55 // Actual //  bani.md

Premierul Dorin Recean s-a referit la a doua porțiune a drumului de ocolire a Chișinăului, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia, Daniel Vodă, care a clarificat declarația premierului cu privire la reabilitarea centurii Chișinăului.

Într-o conferință de presă a declarat astăzi într-o conferință de presă că în doi ani va fi gata centura de ocolire a Chișinăului.

„Pentru chișinăuieni, dar si pentru toata țara, vom finaliza centura capitalei, care va fluidiza traficul și va avea patru benzi de circulație pe o distanță de aproape 7km”, a declarat premierul Recean.

În total, centura Chișinăului are 6 sectoare, cu o lungime de aproximativ 90 de km. Prima licitație pentru construcția centurii Chișinău a fost făcută încă anul 2014, dar procesul de realizare a fost blocat timp de mai mulți ani. Finalizarea acestui proiect va reduce fluxul de transport de mare tonaj care tranzitează orașul, astfel încât se vor diminua ambuteiajele și se va micșora gradul de poluare a aerului.

Șoseaua de ocolire a municipiului Chișinău, un proiect ambițios inițiat în 2014 de către Ministerul Transporturilor al Republicii Moldova, rămâne în urmă față de planurile inițiale.

Inițial, proiectul avea două concepte: un drum cu patru benzi de circulație, cu o lungime de 82 de kilometri și un cost estimat la 220 de milioane de euro, și un traseu mai scurt, de 62 de kilometri, cu un cost de aproximativ 200 de milioane de euro. Se estima că lucrările ar urma să fie finalizate în 2017.

Conform conceptului, centura este divizată în șase sectoare, trei dintre care pe partea de sud-est a Chișinăului au fost incluse în planul de finanțare pentru 2015-2017

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Opinii // Autor: 
03 Iul. 2025, 13:38 // Opinii // 

Activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova va fi reglementată prin lege. Un proiect legislativ votat în prima lectură de 57 de deputați prevede introducerea unor condiții clare de acces la profesie, reguli contractuale stricte și sancțiuni dure pentru cei care nu respectă noile norme.

Proiectul, elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, își propune să asigure transparența pe piața imobiliară și protecția consumatorilor, într-un sector în continuă expansiune. Potrivit documentului, agenții imobiliari vor fi obligați să obțină un certificat de competență profesională, emis de o instituție de învățământ acreditată. În acest scop, va fi creat modulul „Agenți imobiliari”, integrat într-un sistem informațional gestionat de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Pentru a obține certificarea, viitorii agenți vor trebui să îndeplinească mai multe condiții: studii superioare sau medii de specialitate, precum și lipsa antecedentelor penale pentru infracțiuni economice sau contra patrimoniului. De asemenea, activitatea agenților imobiliari va putea fi desfășurată doar în baza unor contracte scrise cu clienții, în care să fie clar specificate drepturile și obligațiile ambelor părți.

Proiectul interzice expres practicile comerciale incorecte, precum publicitatea mincinoasă sau comisioanele ascunse. Pentru nerespectarea noii legislații, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale severe. Persoanele fizice care nu încheie contracte scrise cu clienții vor putea fi amendate cu până la 20.000 de lei, iar persoanele juridice vor risca amenzi de până la 40.000 de lei, cu suspendarea activității în domeniu pentru o perioadă de la șase luni la un an.

Supravegherea și controlul respectării legii vor reveni mai multor instituții de stat: Serviciul Fiscal de Stat, Consiliul Concurenței, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor. Totodată, se introduce un mecanism oficial de sesizare și investigare a plângerilor împotriva agenților imobiliari.

Potrivit notei de fundamentare, legea ar urma să contribuie la dezvoltarea pieței imobiliare, combaterea economiei informale, atragerea investițiilor străine și creșterea veniturilor din impozite. De asemenea, alinierea la standardele europene ar asigura un climat de afaceri mai stabil și mai previzibil.

Proiectul urmează să fie examinat în lectura a doua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO