Banca Centrală a Rusiei menţine dobânda la 16%, presiunile inflaţioniste rămân ridicate

23 Mart. 2024, 07:11
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Mart. 2024, 07:11 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Banca Centrală a Rusiei (RCB) a menţinut vineri dobânda de politică monetară la 16%, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat că presiunile inflaţioniste rămân ridicate, iar înăsprirea politicii monetare va fi menţinută o perioadă îndelungată, pentru a încerca readucerea inflaţiei la ţinta RCB de 4%, transmite Reuters.

Chiar dacă este posibil ca ciclul de înăsprire a politicii monetare să se fi încheiat, Banca Rusiei nu pare capabilă să atenueze costurile de împrumut, în contextul cererii interne ridicate de consum şi al impactului produs de deficitul de forţă de muncă din ţară.

„Cererea internă încă depăşeşte capacităţile de a extinde producţia de bunuri şi servicii. Înăsprirea pieţei forţei de muncă se accentuează”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

Inflaţia, principalul motiv de îngrijorare al RCB, s-a situat la 7,4% în 2023, comparativ cu 11,9% în 2022, iar economiştii se aşteaptă să rămână anul acesta mult peste ţinta de 4%.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Rusiei să înceapă din iunie relaxarea politicii monetare. Următoarea reuniune este programată pe 26 aprilie.

Din iulie şi până în decembrie 2023, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 de puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Ian. 2025, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Ian. 2025, 11:58 // Actual //  Ursu Victor

Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipali din Bălți au anunțat reținerea a trei administratori autorizați, bănuiți de implicare în scheme de falimentare fictivă a unor companii și preluarea acestora prin acțiuni de tip raider. Cei trei sunt acuzați de abuz de serviciu și trafic de influență.

Potrivit materialelor anchetei, administratorii autorizați ar fi acționat concertat pentru a induce intenționat insolvabilitatea unor companii din diferite regiuni ale țării. Aceștia aplicau măsuri abuzive, precum interzicerea vânzării bunurilor companiilor și invocarea unor datorii fictive, pentru a crește artificial aceste datorii și a prelua astfel bunurile și activele companiilor vizate.

În cadrul anchetei, au fost efectuate 19 percheziții în municipiul Chișinău, vizând 10 persoane, printre care angajați ai administratorilor autorizați și agenți economici. Trei administratori autorizați au fost reținuți pentru 72 de ore și plasați în izolatorul CNA, iar ancheta continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în această schemă infracțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală