Lilu şi Andrei Porubin îndeamnă moldovenii să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către ONG-uri

25 Mart. 2024, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Mart. 2024, 09:54 // Actual //  MD Bani

Prezentatorii TV Lilu Ojovan şi Andrei Porubin sunt eroii unui material video informativ prin care moldovenii sunt îndemnaţi să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către una din cele peste 1100 de  Organizaţii Neguvernamentale din Republica Moldova, incluse în lista beneficiarilor mecanismului 2%. Filmuleţul video a fost plasat pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube al Centrului CONTACT.

În decurs de 7 ani am ajuns să fim aproape 40 de mii de cetățeni care susțin ONG-urile prin direcționarea celor 2% din impozitul nostru pe venit. Numărul oamenilor care se implică crește de la an la an și sunt mândru că sunt și eu printre ei, susţine actorul şi prezentatorul TV, Andrei Porubin.

Anul trecut, contribuția noastră, a tuturor, a fost de 12,5 milioane lei. Cu acești, bani organizațiile  neguvernamentale au oferit sprijin oamenilor din categoriile vulnerabile, adăpost și hrană animalelor, au sădit păduri și au dezvoltat localități, afirmă Lilu Ojovan.

Oamenii pot direcționa 2% din impozitul lor pe venit, prin depunerea declarațiilor pe venit fizic sau în format electronic. Pentru aceasta, aveți nevoie de semnătură electronică, pe care o puteţi obţine de la Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică sau cea mobilă, disponibilă la operatorii naţionali de telefonie mobilă.

Ajută și tu! Hai să-i susținem pe cei care au grijă de alții! Direcționează 2% din impozitul tău pe venit. Sunt 2% din impozit, pe care oricum le plătim, doar că prin direcționarea către ONG-uri ajutăm oamenii și domeniile care au nevoie de suportul societății civile, spune Andrei Porubin.

Îţi ia doar câteva minute. Omenia se măsoară în fapte bune şi nu în like-uri pe reţelele de socializare este convinsă Lilu Ojovan.

Moldovenii pot direcţiona 2% din impozitul lor pe venit către organizaţiile necomerciale pe care vor să le susţină, începând cu anul 2017. Procedura nu costă nimic, se face odată cu depunerea declaraţiei pe venit şi poate fi efectuată de către toţi contribuabilii care nu au restanţe la plata impozitelor.

Potrivit rapoartelor publicate pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat, anul trecut, contribuabilii au donat către ONG-uri 12,5 milioane de lei. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost în Chişinău, aproape 10.500 de persoane, care au direcţionat peste 6 milioane de lei.

În lista ONG-urilor beneficiare sunt organizaţii de protecţie a mediului, drepturilor omului, educaţie, caritate, sănătate, societate civilă, culte religioase, protecţia animalelor etc. Lista poate fi găsită aici: https://2procente.info/lista-organizatiilor-beneficiare/

Realitatea Live

23 Nov. 2024, 09:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Nov. 2024, 09:40 // Actual //  Ursu Victor

Northvolt AB a cerut protecţie împotriva falimentului în Statele Unite, după ce o încercare disperată de a obţine finanţare de salvare a eşuat, lăsând producătorul de baterii într-o situaţie dificilă, cu doar o săptămână de lichidităţi disponibile, potrivit Bloomberg.

Furnizorul suedez de baterii pentru vehicule electrice va încerca să se reorganizeze în cadrul capitolului 11 din Codul falimentului american, conform unei declaraţii emise joi. Potrivit unui depozit, Northvolt avea aproximativ 30 de milioane de dolari în numerar şi datorii de 5,84 miliarde de dolari.

Această sumă face ca Northvolt să fie una dintre cele mai îndatorate companii care au solicitat falimentul în Statele Unite în acest an, potrivit datelor Bloomberg. Aceasta este urmată de Intrum AB, o altă companie suedeză care a depus o cerere similară săptămâna trecută.

Compania a ales să urmeze calea legală din SUA pentru a oferi un cadru familiar investitorilor existenţi şi potenţialilor investitori interesaţi să furnizeze finanţare, a explicat o sursă apropiată situaţiei.

Această decizie încheie luni de negocieri cu proprietarii, clienţii şi creditorii, în încercarea de a găsi o soluţie pentru continuarea activităţii, după ce resursele financiare au fost epuizate. Northvolt a redus cu un sfert numărul angajaţilor şi a renunţat la planurile de extindere, pentru a face faţă unei crize de lichidităţi care s-a agravat în toamnă, după ce a pierdut un contract important şi nu a reuşit să acceseze un împrumut verde de 5 miliarde de dolari.

Compania a fost considerată un simbol al speranţelor europene de a crea un lanţ de aprovizionare independent pentru vehiculele electrice, în concurenţă cu producătorii stabiliţi din China şi Coreea de Sud.

Fabrica emblematică Northvolt Ett, situată lângă Cercul Arctic din Suedia, va continua să funcţioneze în mod normal pe durata reorganizării. „Compania va continua să livreze produse clienţilor, îndeplinindu-şi în acelaşi timp obligaţiile faţă de furnizorii esenţiali şi va asigura plata salariilor angajaţilor”, a afirmat compania.

În cadrul procedurii de faliment, Northvolt va avea acces la aproximativ 145 de milioane de dolari în garanţii de numerar, conform declaraţiilor companiei. Scania CV AB, divizia de camioane a Volkswagen AG şi un client important al Northvolt, a anunţat că va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru finanţarea debitorului în posesie.

Judecătorul american de faliment Alfredo Perez a spus în timpul unei audieri de joi că va aproba cererea Northvolt de a începe utilizarea finanţării din faliment şi a altor împrumuturi pentru a acoperi salariile şi cheltuielile angajaţilor în timpul procesului de reorganizare conform capitolului 11. După reducerile de personal anunţate, Northvolt mai are aproximativ 6.400 de angajaţi în Suedia, Polonia şi Statele Unite.

Filialele Northvolt care se ocupă de fabricile planificate în Germania şi Canada nu fac parte din procesul de faliment conform capitolului 11, dar compania a declarat că aceste proiecte vor fi amânate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală