Câte miliarde de dolari a plătit gigantul Gazprom pentru achiziția participației Shell în proiectul Sakhalin

26 Mart. 2024, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
26 Mart. 2024, 13:37 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin a achiziționat un pachet de 27,5%, deținut de Shell la producătorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakhalin Energy pentru aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit unui ordin guvernamental, scrie Reuters.

De asemenea, guvernul și-a anulat oficial ordinul de acum un an privind vânzarea pachetului de acțiuni către rivalul Gazprom, Novatek.

Guvernul rus a declarat luni seara că pachetul de 27,5% din Sakhalin Energy urmează să fie vândut unei companii numită Sakhalin Project pentru 94,8 miliarde de ruble (1,02 miliarde de dolari).

„Nu s-a oferit niciun motiv pentru această schimbare a cumpărătorilor, dar unii comentatori au speculat că Novatek ar fi putut evalua riscul legal ca fiind prea mare”, a declarat agentul de brokeraj BCS din Moscova într-o notă.

În noiembrie, Statele Unite au impus noi măsuri cuprinzătoare împotriva Moscovei, inclusiv împotriva proiectului Arctic LNG 2 condus de Novatek, din cauza conflictului din Ucraina.

Proiectul Sakhalin este deținut în totalitate de Gazprom, potrivit infromațiilor companiei. Gazprom a refuzat comentariile, în timp ce Novatek nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

„Nu putem comenta chestiunile legate de procesul de decret al guvernului federal rus. Shell își rezervă toate drepturile legale referitoare la participația sa de 27,5% (minus o acțiune) în Sakhalin Energy Investment Company Ltd (SEIC). Nu avem alte comentarii”, a spus într-o declarație trimisă prin e-mail, compania Shell.

Gazprom deține 50% din Sakhalin Energy, situată în vârful sudic al insulei ruse Sakhalin din Pacific. Alți acționari sunt companiile japoneze Mitsui (12,5%) și Mitsubishi (8058.T), (10%).

În urma deciziei Moscovei de a trimite trupe în Ucraina în februarie 2022, Shell a declarat că va renunța la proiect.

Compania a înregistrat o depreciere de 1,6 miliarde de dolari legată de proiectul rusesc GNL în primul trimestru al anului 2022.

Surse au spus că Shell crede că există riscul ca Rusia să naționalizeze activele deținute de străini, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a spus în mod repetat că Moscova va riposta împotriva Statelor Unite și a aliaților săi pentru înghețarea activelor rusești și a altor sancțiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Mai 2024, 11:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Mai 2024, 11:19 // Actual //  Lupu Eduard

Anual, pe data de 9 mai, când toate statele europene marchează Ziua Europei, la Chișinău o serie de politicieni pro-ruși, scot în față panglica bicoloră „negru-oranj”. Din 2014 a devenit un simbol militarist rus asociat separatiștilor pro-ruși, transmite disinfo.md.

Panglica bicoloră, numită și „Sfântul Gheorghe” este folosită de către toate partidele pro-ruse, care nici până azi nu au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei: PSRM, dar și fostul Partid Șor, căruia i s-au alăturat recent în Blocul Victoria (Pobeda), Partidul „Renaștere”, Partidul Șansă, precum și Forța de Salvare și Alternativă a Moldovei.

Partidele pro-ruse au o singură intenție să mențină gradul de tensiune în societatea moldovenească, să-și justifice pe deplin calitatea de coloana a cincea care promovează interesele imperialismului rus în Republica Moldova. Așa cum propaganda Kremlinului folosește în scopuri imperialiste memoria soldaților care s-au sacrificat în lupta cu fascismul în al Doilea Război Mondial, tot așa și agentura rusă la Chișinău atentează speculativ la memoria eroilor în interes îngust de partid, susține analistul Anatol Țăranu.

Potrivit istoricilor, povestea își are rădăcinile încă în perioada țarismului rus, când printr-un ordin al Ecaterinei a II-a, din 1769, are loc instituirea unor distincții militare. Acestea erau însoțite de respectiva panglică și erau acordate ofițerilor armatei ruse care s-au manifestat în lupte. Culoarea neagră făcea trimitere la tot ceea ce ține de armată și domeniul militar, iar oranj semnifica focul.

Până în 2014, panglica Sfântului Gheorghe era purtată pe piepturile politicienilor și pe mașinile susținătorilor. Doar că din 2014, în urma crizei din Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol militarist rus asociat separatiștilor pro-ruși. La acea etapă chiar și Belarusul a anunțat că va sărbători Ziua Victoriei fără panglica Sfântului Gheorghe, tot așa cum multe alte țări post-sovietice au renunțat la ea ca simbol al Victoriei. Declanșarea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei în 2022, însoțită de folosirea pe larg a armatei agresoare a panglicii bicolore, a discreditat fundamental acest simbol, prefăcându-l în unul al agresiunii și războiului.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat însă că purtarea panglicii bicolore rămâne a fi interzisă, iar persoanele care o fac riscă să fie sancționate.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău