Planul de a pune mâna pe seiful Rusiei cu 350 de miliarde USD: Bogăția lui Putin este într-o țară mică de 11 milioane

27 Mart. 2024, 08:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Mart. 2024, 08:04 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Războiul lui Putin provoacă pierderi de vieți omenești, dar și pagube colosale în Ucraina, care este bombardată cu sălbăticie de Moscova. Acum, un plan iscusit de a pune mâna pe seiful Rusiei cu 350 de miliarde de dolari, activele sale înghețate, a fost pornit de către Uniunea Europeană.

S-a anunțat că dobânda acestei bogății gestionată în mare parte de organizația Euroclear din Belgia, o țară mică cu doar 11 milioane de locuitori, va fi direcționată spre Ucraina.

Săptămâna trecută, la UE s-au finalizat dezbaterile intense din ultimele șase luni cu privire la accesul la fondurile rusești – cea mai mare parte a activelor băncii centrale a Rusiei de 430 de miliarde de dolari înghețate de Occident la începutul războiului de acum doi ani, potrivit SMH.

Iar Euroclear, companie de servicii financiare, a spus că prima plată de aproximativ 3 miliarde de euro (aproape 5 miliarde de dolari) către Ucraina ar putea avea loc de îndată după 1 iulie, în funcție de ratele dobânzilor existente, două plăți pe an totalizând 2,5 miliarde de euro până la 3 miliarde de euro în viitor. Anul trecut, Euroclear a generat profituri după impozitare de 3,25 miliarde de euro din fondurile rusești.

În cazul în care discuția inițială despre accesarea activelor Rusiei s-a concentrat pe utilizarea fondurilor pentru reconstrucția Ucrainei, noul plan, care a fost convenit în principiu, este de a canaliza dobânda printr-o alocare specială a bugetului UE, cunoscută sub numele de Facilitatea europeană pentru pace, care este dedicat finanțării armatei Ucrainei.

Blocarea ajutorului către Kiev efectuată de republicani în Camera Reprezentanților din SUA împiedică capacitatea Ucrainei de a se apăra.

Accesul la câștigurile din activele Rusiei nu înlocuiește sumele masive pe care SUA le-au furnizat anterior – republicanii au blocat un nou ajutor propus de 60 de miliarde de dolari (92 de miliarde de dolari) – dar împreună cu începerea finanțării din noile 50 de miliarde euro ale UE, în cadrul mecanismului de finanțare de miliarde, va ajuta.

Cu toate acestea, Euroclear, europenii în sens mai larg și băncile occidentale au susținut că sechestrarea este un pas mare dincolo de înghețarea activelor, unul care ar încălca legile internaționale care interzic în general exproprierea bunurilor de proprietate privată străină fără o compensație echitabilă.
De asemenea, ar putea submina credibilitatea și încrederea Euroclear ca o casă de compensare majoră – și o componentă cheie a infrastructurii sistemului financiar european – pentru tranzacțiile internaționale cu valori mobiliare.

Euroclear, care a generat profituri de peste 4,4 miliarde de euro din activele rusești de la invazie, a păstrat aceste venituri la distanță de exploatare din operațiunile sale normale. Conform planului UE, Euroclear ar reține aproximativ 3% din venitul anual din aceste active pentru a-și acoperi costurile de funcționare și încă 10% pentru a acoperi costul litigiului inevitabil.

În timp ce Kremlinul a descris planul drept „banditism și furt” și a avertizat că cei care iau deciziile vor deveni obiectul unor urmăriri penale timp de zeci de ani, UE impozitează efectiv veniturile care, din cauza deciziei G7 (și a Australiei) de a îngheța rezervele bancare ale Rusiei.

Cele aproximativ 3 miliarde de euro pe an pe care UE le preconizează să le predea Ucrainei ar putea fi o sumă infimă atunci când sunt comparate cu cele 210 de miliarde de euro aflate pe platforma Euroclear din Belgia, pe care ucrainenii le-ar plăcea să pună mâna.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău