Afaceriștii fierului vechi din Transnistria au bătut palma cu regele asfaltului din România să preia o oțelărie

27 Mart. 2024, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 11:01 // Bani și Afaceri //  bani.md

Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, a fost prezentat ca acceptând să preia combinatul siderurgic de la Oțelu Roșu, județul Caraș Severin, tranzacția fiind derulată printr-o firmă care fusese selectată inițial, în urmă cu aproape un an, de către Ministerul Economiei pentru a i se acorda un ajutor de stat de peste 130 milioane euro pentru un proiect investițional, denumit ″EcoMetal″, ajutor pe care însă nu l-a mai primit în cele din urmă.

Firma respectivă, Eco Wind Power SRL, controlată de familia Umbrărescu, a achiziționat luna trecută creanța ANAF asupra companiei Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), cea care a cumpărat în 2019 unitatea de producție de țevi de oțel din Oțelu Roșu, iar ulterior a intrat în insolvență, în februarie 2023, notează profit.ro.

LDME, proprietarul actual al combinatului Oțelu Roșu, are ca asociați principali compania poloneză Sunningwell International Polska (49,09%), fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, și societatea Omnisteel SRL din Republica Moldova (tot 49,09%), deținută de antreprenorii basarabeni Valentin Eșanu (35%), exportator de deșeuri metalice de peste Prut, Andrei Zabolotnîi (35%), patronul companiei IT Omnicom, și Alexandru Rotaru (30%). Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova, care este și administrator special al LDME.

Firma familiei Umbrărescu a înlocuit Fiscul în postura de creditor al LDME și de titular al proceselor verbale de sechestru asigurător prin care ANAF pusese gaj de mai demult pe activele combinatului de la Oțelu Roșu, pentru datorii bugetare restante, potrivit datelor juridice oficiale. Contractul de cesiune a creanței a fost încheiat pe 16 februarie.

Prefectul județului Caraș Severin și primarul din Oțelu Roșu au declarat public că prețul cesiunii de creanță ar fi fost de circa 12 milioane euro. De asemenea, politicienii locali, dar și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au transmis mesajul că preluarea combinatului de către familia Umbrărescu, în urma achiziției datoriei către Fisc a proprietarului insolvent, se află în linie dreaptă.

În cel mai recent tabel cu datorii al companiei insolvente, valoarea totală a fostei creanțe a ANAF asupra LDME, cedată către Eco Wind Power SRL, figurează ca dublă în raport cu prețul de cesiune vehiculat public, respectiv ca fiind de peste 123 milioane lei (în jur de 24,8 milioane euro), ceea ce reprezintă mai mult de 81% din totalul masei credale a societății, de 151,7 milioane lei. Datoria preluată este compusă dintr-o creanță garantată de 117,64 milioane lei și una bugetară de 5,67 milioane lei.

Mai recent, în ianuarie 2024, două firme de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment din România care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița din Transnistria, controlată de regimul separatist de la Tiraspol, și îi distribuie acesteia produsele finite în România și alte țări din UE, au ajuns și ele la masa credală a LDME. Cele două, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, au cumpărat creanțe privilegiate garantate datorate de LDME în sumă totală de peste 2,7 milioane lei și au intrat de asemenea în comitetul creditorilor.

Anul trecut, Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, acum creditoare ale LDME, au finalizat și inaugurat un centru logistic de depozitare, încărcare-descărcare și transport feroviar și auto de produse siderurgice la Holboca, în județul Iași, la 30 de kilometri de granița cu Republica Moldova.

Moldmetal Trading SRL, un business cu rulaj anual de peste jumătate de miliard de lei pus pe picioare în urmă cu 10 ani, îi are ca asociați pe transnistreanul de naționalitate ucraineană Oleg Babii (50,5%), pe cetățeanul român originar din Republica Moldova Radomir Șeremet (48,51%, plus calitatea de administrator, fost șef serviciu control intern la Mechel, ex-proprietarul rus al combinatului Oțelu Roșu) și pe românul Vasile Tamba (0,99%). La MMS Minerals & Metals Solutions SRL, înființată în 2012 și cu rulaj anual de peste 100 milioane lei, acționari sunt basarabenii Petru Șeremet, tatăl lui Radomir Șeremet (60%) și Cristina Golubcova (40%).

Din comitetul creditorilor LDME mai face parte firma MF Industry & Asset Management SRL, controlată de Metary SRL a lui Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME, cu peste 1 milion de lei, din care circa 811.000 lei reprezintă datorii salariale preluate de la angajații combinatului.

Mai important, însă, MF Industry & Asset Management SRL are închiriate activele combinatului de la Oțelu Roșu, printr-un contract încheiat în septembrie 2022 cu LDME. Prin contract a fost transferată inclusiv activitatea societății debitoare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Apr. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 14:55 // Actual //  bani.md

Titlurile presei care susțin că Trump a cedat în fața presiunilor interne și externe sunt, în general, încă premature. Verdictul nu a fost încă dat, întrucât foarte multe vor depinde de rezultatul negocierilor purtate de Trump cu partenerii comerciali ai Americii în următoarele 90 de zile și mai departe, precum și de evoluția relațiilor dintre SUA și China, notează evz.ro.

Un factor-cheie care îl motivează pe președintele Donald Trump este nevoia de a emana putere și dorința de a o folosi. Inițiativa sa globală, amplă, privind tarifele, marchează o reconfigurare istorică a relațiilor comerciale ale SUA la nivel mondial. Cu toate acestea, este în esență un joc de putere geopolitică care îi vizează pe mulți, dar în special China, care de ani de zile își desfășoară propriul joc de putere. Unii ar spune chiar război neregulat – împotriva SUA, a Occidentului în general și a altora.

În timp ce China este stăpâna lanțurilor globale de producție și de aprovizionare, SUA sunt încă lider în domeniul financiar. Trăim în continuare într-o lume dominată și denominată în dolari, cel puțin pentru moment. Predominanța pe frontul tehnologic, în special IA și domeniile conexe, este încă disponibilă.

Țările terțe care nu sunt pe deplin aliate sau legate de SUA sau China, și care constituie majoritatea națiunilor din întreaga lume, se luptă din ce în ce mai mult în acest mediu concurențial.

Națiunile mai mici și mai vulnerabile vor fi adesea forțate să facă alegeri dificile între marile puteri. Statele mai mari, inclusiv puterile regionale sau de mijloc, vor avea mai multe pârghii pentru a pune marile puteri una împotriva celeilalte și pentru a obține mai multe concesii în interesul propriu.

Pe măsură ce intrăm în al doilea trimestru al secolului XXI, atenția globală principală se concentrează în principal asupra ciocnirii SUA – China. Cu toate acestea, în cadrul ecuației de putere internațională a intereselor concurente și variate, este important să nu subestimăm impactul puterilor de mijloc, care pot modela evenimentele mult peste așteptări în următorii ani și decenii.

Casa Albă a declarat că a fost contactată de mai mult de 50 de țări pentru a discuta despre reducerea tarifelor. Principala țintă a lui Trump, China, a promis să „lupte până la capăt”, după ce președintele american a amenințat cu o nouă taxă de 50%. În cazul în care China nu își retrage taxele de retorsiune asupra a 34% din importurile americane, care urmează să intre în vigoare la 10 aprilie.

Deși Uniunea Europeană se confruntă cu o cotă forfetară de 20 % la exporturile către SUA, multe vor depinde de schimburile comerciale individuale ale fiecărui stat membru cu SUA.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că UE ar putea elimina tarifele la produsele industriale americane, dacă Trump ar elimina în schimb taxele echivalente.

În ciuda titlurilor, amenințarea cea mai presantă cu care se confruntă UE este de fapt dumpingul de produse chinezești în Europa, destinate inițial piețelor americane.

Țările asiatice se confruntă cu cele mai mari tarife, având în vedere proporția mai mare a exporturilor lor din SUA. Cu toate acestea, pragmatismul în soluționarea diferendelor ar putea prevala mai curând în cazul celor care se află sub umbrela de securitate a SUA, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Taiwan. Trump va folosi cu siguranță cartea apărării la masa negocierilor.

În contextul în care Coreea de Sud se află într-o criză constituțională profundă și urmează să organizeze alegeri anticipate, prim-ministrul Japoniei încearcă să obțină un angajament urgent cu Casa Albă și o posibilă vizită personală.

Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a fost lovită de un tarif de 32 %. A refuzat să riposteze și a optat pentru negocieri directe cu SUA.

Vietnamul, un important partener strategic al SUA, a fost una dintre cele mai afectate țări din Asia, cu un tarif de 46 %. Cu toate acestea, diplomația rapidă a președintelui Lam pentru a dezamorsa tensiunile. Au fost demarate discuții pentru eliminarea taxelor și pentru o întâlnire cu Trump.

Deși negocierile comerciale vor urma în mod inevitabil, o întrebare mai amplă rămâne: Cât timp pot rezista piețele și investitorii la incertitudinea și volatilitatea actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU