Două dintre cele mai mari ţări europene sunt măturate de un val prelungit de falimente

12 Apr. 2024, 09:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2024, 09:45 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Pentru producătorul ger­man de jucării din lemn cu o vechime de 85 de ani Haba, povara costurilor în creştere ale energiei şi lemnului, dublată de problemele de livrare provocate de „decizii greşite“ legate de sistemele sale IT, s-a dovedit prea grea. Într-un final, businessul german de familie a intrat în insolvenţă.

O soartă similară a avut-o şi producătorul german de maşini electrice Next.e.Go Mobile, din cauza provocărilor din industrie şi a volatilităţii pieţei de capital, potrivit Seenews.
Acesta intenţionase să constru­iască o fabrică în Bulgaria, cât şi trei microfabrici în Europa şi SUA.

În Germania, cea mai mare eco­nomie europeană, numărul falimen­te­lor de companii a atins în luna mar­tie cel mai ridicat nivel de la începu­tul sondajelor în 2016, relevă ultimul raport al institutului de cercetare eco­nomică IWH citat de Portfolio.
Creşterea a fost de 9% faţă de luna precedentă şi de 35% în termeni anuali. Cifra din martie a fost cu 30% mai mare decât media din martie pentru anii 2016-2019, adică anii de dinaintea pandemiei.

Indicatorii IWH de preinsol­ven­ţă au scăzut oarecum în februarie şi martie după ce au atins vârful în ia­nua­rie. „După vârfurile din ianuarie, a existat o altă scădere în martie. Acest lucru alimentează speranţa că numărul insolvenţelor poate scădea din nou din mai. Cu toate acestea, va rămâne peste nivelul de dinaintea pandemiei“, a declarat Steffen Muller, expert IWH în falimente.

La începutul anului, experţii avertizau că falimentele din Germa­nia se vor accelera în acest an, po­trivit Financial Times. Numărul com­paniilor cu probleme este în creştere din cauza stagnării economice a Germaniei, combinată cu dobânzi ridicate, salarii în creştere, costuri mari cu energia.

Experţii în restructurare averti­zau că multe companii „zombie“ ţinute în viaţă după pandemie de aju­toare generoase de stat şi suspenda­rea obligaţiei de a depune cerere de protecţie împotriva falimentului se prăbuşesc acum.

Şi în Franţa, a doua mare econo­mie europeană, falimentele ating recorduri. Numărul acestora a atins cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani în primul trimestru al acestui an, notează Le Figaro.
Un raport al grupului Altares arată că 17.088 de proceduri de fali­ment au fost deschise în T1. Totuşi, ritmul de creştere a încetinit puţin în termeni anuali.

Printre falimente figurează cele ale unui număr de 154 de companii cu peste 50 de salariaţi, un maxim re­cord din primul trimestru al anului 2013.

Studiul arată că activităţile din sectorul imobiliar întâmpină în continuare dificultăţi extreme.

Un semn încurajant: cele mai tineri întreprinderi rezistă cel mai bine. În plus, mai multe activităţi au trecut pe verde, cum ar fi cele din sectorul restaurantelor.
„Asemeni inflaţiei, ritmul falimentelor pare că încetineşte la începutul primăverii,“ remarcă Thierry Millon, director în cadrul Altares.

Anul 2024 ar urma să aducă o creştere de 10% a falimentelor, la aproape 64.000, un număr ridicat, dar nu un tsunami“, potrivit acestuia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Mai 2024, 16:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Mai 2024, 16:04 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii industriali și casnici din toate regiunile, începând de azi, potrivit presei locale care citează operatorul rețelei, Ukrenergo. Restricțiile vor fi aplicate programat, în intervale orare cuprinse între orele 18:00 și 24:00, fără a afecta infrastructura critică, a declarat operatorul energetic de stat.

Recentele intensificări ale atacurilor rusești au afectat grav rețeaua de energie electrică a Ucrainei, distrugând sau dezactivând mai multe centrale electrice. Din cauza deficitului de energie electrică rezultat, Ucraina a început să implementeze întreruperi controlate (rolling blackouts) începând cu 15 mai. Aceste restricții ar putea dura până în luna august, a precizat Iurii Boiko, consilier al premierului Denys Shmyhal, într-o conferință de presă pe 16 mai. „Vom trăi în aceste condiții, conform estimărilor mele, până în august”, a declarat Boiko.

Ukrenergo a explicat că întreruperile de energie electrică sunt programate seara deoarece hidrocentralele au fost avariate și nu mai pot funcționa eficient noaptea. Sistemul de echilibrare se bazează acum pe ajutorul de urgență din țările vecine, însă acesta este disponibil preponderent în timpul zilei, când există și producție fotovoltaică. În acest context, Ukrenergo a solicitat utilizarea aparatelor electrice cu consum mare între orele 11:00 și 17:00.

Pentru a gestiona mai bine resursele limitate de energie, Ukrenergo recomandă consumatorilor să reducă utilizarea aparatelor electrice intensive în afara intervalului 11:00-17:00. Acest efort comun este esențial pentru stabilizarea rețelei și asigurarea unei distribuții eficiente a energiei în condițiile actuale dificile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău