Guvernul din Uganda a luat o măsură drastică pentru a combate obezitatea în rândul funcţionarilor publici. I-a obligat să facă două ore de sport pe săptămână.
Motivul este creşterea alarmantă a ratei obezităţii, care pune presiune pe sistemul public de sănătate. Boli precum diabetul, problemele respiratorii cronice, bolile cardiovasculare şi cancerul sunt tot mai frecvente, generând costuri medicale semnificative.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
Măsura a fost anunţată printr-o circulară trimisă de ministrul Sănătăţii, Lucy Nakyobe, către toate structurile administraţiei publice.
Scrisoarea a stârnit controverse, dar şi un val de reacţii pozitive pe reţelele de socializare, unde a fost lansată o campanie de promovare a beneficiilor exerciţiilor fizice.
Presa locală a explicat că schimbarea vine după un un sondaj care a arătat o creştere a ratei obezităţii de la 17% la 26% în ultimii 17 ani.
Obezitatea este o boală destul de complexă, ale cărei cauze sunt diverse şi nu provin doar din simpla combinaţie dintre o alimentaţie inadecvată şi inactivitatea fizică. Cel mai recent raport al OMS prezintă dovezi ştiinţifice care evidenţiază, de exemplu, modul în care o greutate corporală inadecvată în primii ani de viaţă poate influenţa tendinţa viitoare de a dezvolta obezitate.
Factorii de mediu care modelează viaţa în societăţile puternic digitalizate sunt, de asemenea, esenţiali. Marketingul online al alimentelor nesănătoase către copii şi proliferarea jocurilor sedentare contribuie la creşterea ratei de supraponderabilitate.