Măsură drastică într-o ţară din Africa: funcţionarii, obligaţi la 2 ore de sport săptămânal

12 Apr. 2024, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Apr. 2024, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul din Uganda a luat o măsură drastică pentru a combate obezitatea în rândul funcţionarilor publici. I-a obligat să facă două ore de sport pe săptămână.
Motivul este creşterea alarmantă a ratei obezităţii, care pune presiune pe sistemul public de sănătate. Boli precum diabetul, problemele respiratorii cronice, bolile cardiovasculare şi cancerul sunt tot mai frecvente, generând costuri medicale semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Măsura a fost anunţată printr-o circulară trimisă de ministrul Sănătăţii, Lucy Nakyobe, către toate structurile administraţiei publice.
Scrisoarea a stârnit controverse, dar şi un val de reacţii pozitive pe reţelele de socializare, unde a fost lansată o campanie de promovare a beneficiilor exerciţiilor fizice.

Presa locală a explicat că schimbarea vine după un un sondaj care a arătat o creştere a ratei obezităţii de la 17% la 26% în ultimii 17 ani.

Obezitatea este o boală destul de complexă, ale cărei cauze sunt diverse şi nu provin doar din simpla combinaţie dintre o alimentaţie inadecvată şi inactivitatea fizică. Cel mai recent raport al OMS prezintă dovezi ştiinţifice care evidenţiază, de exemplu, modul în care o greutate corporală inadecvată în primii ani de viaţă poate influenţa tendinţa viitoare de a dezvolta obezitate.

Factorii de mediu care modelează viaţa în societăţile puternic digitalizate sunt, de asemenea, esenţiali. Marketingul online al alimentelor nesănătoase către copii şi proliferarea jocurilor sedentare contribuie la creşterea ratei de supraponderabilitate.

Realitatea Live

21 Mai 2024, 16:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mai 2024, 16:14 // Actual //  Lupu Eduard

Țările UE au aprobat transferul veniturilor din activele rusești înghețate către Ucraina, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky.

Potrivit acestuia, doar anul acesta Kievul poate primi 3 miliarde de euro. „90% din încasări vor merge către sprijinul militar. Rusia trebuie să plătească pentru daunele cauzate de războiul său agresiv”, a scris Lipavsky pe rețeaua de socializare X.

Se așteaptă ca activele rusești să genereze un profit de aproximativ 5 miliarde de euro anual. Ucraina va primi aceste fonduri de două ori pe an, a scris anterior Bloomberg. Conform planurilor UE, Ucraina va primi venit net din activele primite din 15 februarie 2024. Totodată, profitul care s-a acumulat înainte de această dată va fi rezervat pentru acoperirea eventualelor riscuri – de exemplu, în cazul pretențiilor din partea Rusiei.

După ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022, Uniunea Europeană și țările G7 au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari ale Băncii Centrale a Rusiei sub formă de numerar și titluri de valoare. Ministerul rus de Finanțe a estimat volumul activelor blocate la aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestora se află în depozitul belgian Euroclear.

Conform rezultatelor de anul trecut, Euroclear a primit venituri din activele rusești în valoare de 4,4 miliarde de euro, iar de la începutul acestui an – alte 1,6 miliarde Potrivit surselor Financial Times, profiturile totale până în 2027 ar putea ajunge la 20 de miliarde de euro.

În cadrul discuției privind modul de utilizare a activelor înghețate, Statele Unite s-au oferit să ofere Kievului un împrumut garantat cu veniturile viitoare din acestea. Astfel, Ucraina va putea primi ajutor de 50 de miliarde de dolari în această vară, pe care se bazează Washingtonul. Acest plan a fost susținut de Germania, care ar putea fi un „pas decisiv” pentru implementarea sa, au spus surse Bloomberg.

Kremlinul a numit înghețarea activelor rusești „furt” și o încălcare a dreptului internațional. Posibila lor confiscare ar fi „un cui solid în viitorul sicriu al întregului sistem de economic occidentale”, precum și „subiectul procedurilor judiciare”, a subliniat Kremlinul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău