Vizita delegației la noua stație de epurare a apei uzate din Cantemir. Vezi din imagini cum decurg construcțiile

03 Iun. 2021, 12:24
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Iun. 2021, 12:24 // Actual //  MD Bani

La data de 2 iunie 202 a avut loc o vizită oficială la șantierul de construcție a noii stații de epurare a apei uzate în orașul Cantemir, construită în cadrul proiectului Dezvoltarea Zonelor Rurale din Republica Moldova (DevRAM), cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

Scopul vizitei a fost de a verifica progresul lucrărilor de construcție a stației de epurare a apelor uzate din orașul Cantemir. Stația de epurare urmează a fi finalizată în august 2021. Proiectul aduce o infrastructură și servicii publice moderne și durabile pentru zonele rurale din Republica Moldova. De asemenea, vizita a avut drept scop creșterea gradului de conștientizare a populației, privind beneficiile și necesitatea îmbunătățirii sistemelor de canalizare și sanitație cu suportul Uniunii Europene.

La eveniment au fost prezenți Excelența Sa, Doamna Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova, Excelența Sa Domnul Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Doamna Mia-Fatima Dubois-Boussaid, Managerul de Program din cadrul Delegației Uniunii Europene și Domnul Gunther Zimmer, Șeful Biroului de Coordonare al Agenției Austriece pentru Dezvoltare.

În timpul vizitei, Doamna Mia-Fatima Dubois-Boussaid, Managerul de Program din cadrul Delegației Uniunii Europene a menționat că, “Uniunea Europeană continuă să sprijine cetățenii din Republica Moldova și să ofere suport tangibil, pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a oamenilor.”

„DevRAM PARTEA II contribuie la implementarea obiectivelor strategice ale Moldovei în domeniile de aprovizionare sustenabilă cu apă, canalizare, epurarea apelor uzate și implementarea celui de-al șaselea obiectiv de dezvoltare durabilă – Apă curată și igienă”, a subliniat Excelența Sa, Doamna Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova.

Pentru Proiectul Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova DevRAM PARTEA II a fost alocat un buget de 8.7 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare.

Proiectul este concentrat pe consolidarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare în orașul Cantemir.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Construcția unui nou sistem de canalizare în centrul orașului și extinderea rețelei de canalizare în orașul Cantemir. Lungimea planificată a sistemului nou de canalizare care va fi construit este de 18.1 km și va încorpora 3 stații de pompare a apelor uzate;
  • Construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate în orașul Cantemir (Capacitatea de 5420 Populație Echivalent). Proiectul tehnic va permite extinderea epurării apelor pentru localitățile din vecinătate;
  • Optimizarea sistemului de alimentare cu apă din orașul Cantemir. Vor fi implementate măsuri de optimizare a sistemului de alimentare cu apă, care vor permite o funcționare mai eficientă și mai durabilă și majorarea capacității de pomparea a apei din Prut la 60 m3/h;
  • Proiectul va oferi suport și consultanță pentru Apă Canal Cantemir și Primăria orașului, în dezvoltarea și adaptarea infrastructurii existente la standardele naționale și internaționale de lucru, sociale și de mediu, luând în considerare principiile de exploatare, mentenanță și asigurarea acoperirii cheltuielilor.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău