Din secretele super-bogaţilor: Unde îşi pun banii miliardari ca Elon Musk sau Jeff Bezos. Unde cheltuie cel mai mult

22 Apr. 2024, 15:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
22 Apr. 2024, 15:05 // Bani și Afaceri //  bani.md

Super-bogaţii, cei cu averi ce depăşesc pragul de 100 de milioane de dolari, se deosebesc de oamenii obişnuiţi nu numai prin imperiile lor colosale, ci şi prin deciziile pe care aleg să le facă în legătură cu banii lor, scrie CNBC.

La nivel global, populaţia super-bogaţilor se ridică la aproximativ 28.500 de oameni, majoritatea fiind concentraţi în New York, Los Angeles, Londra sau Beijing.

„Aceste oraşe se mândresc cu o infrastructură financiară robustă, ecosisteme antreprenoriale vibrante şi pieţe imobiliare profitabile, ceea ce le face destinaţii atractive pentru cei ultra-bogaţi”, a declarat Kevin  Teng, CEO-ul WRISE Wealth Management, pentru CNBC.

Studiile realizate de-a lungul timpului au descoperit care sunt domeniile preferate pentru investiţii ale celor mai bogaţi oameni din lume. Bursele şi criptomonedele sunt primele care ies din discuţie.

Unde îşi pun miliardarii bani:

1. Piaţa imobiliară

În general, milionarii nu preferă să rişte prea mult când e vorba de banii lor. De aceea, portofoliile conţin adeasea proprietăţi imobiliare foarte bine cotate şi foarte bine ancorate în piaţă, dar şi active trofeu (clădiri emblematice sau istorice ale unui oraş). Experţii au estimat că investiţiile super-bogaţilor în imobiliare reprezintă aproximativ 27% din investiţiile lor totale.

2. Fonduri de investiţii

Centimilionarii îşi gestionează deobicei averea prin intermediul unui „family office”, o companie privată de investiţii menită să administreze averea unei familii. Numărul acestora s-a triplat în 2019, depăşind 4.500 de astfel de organizaţii la nivel global, care administrează averi care totalizează şase trilioane de dolari.

3. Investiţii alternative

De asemenea, super-bogaţii explorează şi posibilitatea unor investiţii ceva mai puţin tradiţionale. Foarte mulţi milionari sau miliardari alegă să investească în participaţiile unor cluburi sportive.

„Este un grup foarte, foarte izolat în care să intri şi necesită mult mai mult decât bani. Exclusivitatea este un element de atracţie major, deoarece aceste persoane bogate doresc să se amestece cu oameni cu un statut similar. Deţinerea unui pachet de acţiuni la o echipă sportivă este o modalitate de legitimare a propriului statu”, a declarat aid Salvatore Buscemi, CEO Dandrew Partners.

De asemenea, Teng de la WRISE a remarcat că milionarii acordă mai multă atenţie veniturilor fixe, creditelor private şi investiţiilor alternative. El a spus că creditul privat câştigă tracţiune pe măsură ce investitorii caută surse de randament în afara pieţelor convenţionale.

„Această tendinţă reflectă un apetit tot mai mare pentru activele netradiţionale care oferă profiluri unice de risc şi randament”, a spus Kevin Teng, menţionând că investiţiile alternative includ capitalul de risc, capitalurile private şi activele reale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ