Europa va suspenda controversatul program TikTok de recompensare a utilizatorilor. Risc pentru sănătatea mintală 

23 Apr. 2024, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 06:52 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Europeană a inițiat luni o procedură oficială împotriva TikTok în temeiul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) după lansarea controversatului proiect TikTok Lite în Franța și Spania, potrivit unui comunicat al instituției. Comisia a anunțat compania chineză că va suspenda programul de recompensare a utilizatorilor din cauza temerilor că va duce la dependență și la afectarea sănătății mintale a abonaților.

Comisia Europeană arată că „Programul Task and Reward” al TikTok Lite, care permite utilizatorilor să câștige puncte în timp ce îndeplinesc anumite „sarcini” pe TikTok – cum ar fi vizionarea de materiale video, vizionarea conținutului, urmărirea creatorilor, invitarea prietenilor să se alăture TikTok etc. – a fost lansat fără o evaluare diligentă prealabilă a riscurilor pe care le implică, în special a celor legate de efectul de dependență al platformelor și fără a lua măsuri eficace de atenuare a riscurilor.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru copii, având în vedere absența unor mecanisme eficiente de verificare a vârstei în TikTok, potrivit executivului european.

Lipsa unor mecanisme eficace de verificare a vârstei și presupusa creare de dependență a platformelor sunt deja în curs de investigare în cadrul primei proceduri oficiale împotriva TikTok, arată Comisia.

Ancheta se va concentra asupra următoarelor domenii:

  • Respectarea de către TikTok a obligației DSA de a efectua și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea funcționalităților, în acest caz programul „Task and Reward Lite”, care ar putea avea un impact critic asupra riscurilor sistemice. În special efectele negative asupra sănătății mintale, inclusiv asupra sănătății mintale a minorilor, în special ca urmare a noii caracteristici care stimulează comportamentul de dependență.
  • Măsurile luate de TikTok pentru a atenua aceste riscuri.

Dacă sunt dovedite, aceste încălcări ar constitui încălcări ale articolelor 34 și 35 din Actul legislativ privind serviciile digitale. Comisia va efectua în mod prioritar o investigație aprofundată. Deschiderea procedurii oficiale nu aduce atingere rezultatului acesteia.

În plus, Comisia a trimis TikTok și o cerere oficială de informații, pe baza unei decizii a Comisiei, obligând societatea să furnizeze un răspuns la solicitarea sa de informații din 17 aprilie 2024. În special, Comisia a solicitat TikTok să furnizeze, până la 18 aprilie, raportul de evaluare a riscurilor pentru TikTok Lite, precum și informații cu privire la măsurile pe care platforma le-a pus în aplicare pentru a atenua potențialele riscuri sistemice ale acestor noi funcționalități. TikTok nu a furnizat un astfel de document în termenul stabilit.

TikTok trebuie să prezinte Comisiei raportul de evaluare a riscurilor până la 23 aprilie și până la 3 mai pentru a furniza celelalte informații solicitate.

În cazul în care TikTok nu răspunde la solicitarea de informații a Comisiei prin decizie în termenele indicate, Comisia poate impune amenzi de până la 1 % din venitul anual total sau din cifra de afaceri mondială a furnizorului, precum și penalități de până la 5 % din venitul zilnic mediu al furnizorului sau din cifra de afaceri anuală la nivel mondial a furnizorului.

Având în vedere incapacitatea TikTok de a prezenta evaluarea riscurilor care ar fi trebuit efectuată înainte de lansarea TikTok Lite, Comisia consideră că există riscuri de prejudiciu grav pentru sănătatea mintală a utilizatorilor. Prin urmare, Comisia a comunicat, de asemenea, TikTok intenția sa de a impune măsuri provizorii constând în suspendarea programului de recompense TikTok Lite în UE, în așteptarea evaluării siguranței sale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 09:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 09:43 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Dieter Schwarz este a 36-ea cea mai bogată persoană de pe planetă, dar este atât de discret în ceea ce priveşte viaţa lui personală, încât este poreclit „fantoma” în presa din Germania.

Omul de afaceri are 80 de ani şi este proprietarul grupului Schwarz, al patrulea cel mai mare retailer din lume din punctul de vedere al veniturilor.

Compania deţine brandurile Lidl şi Kaufland, iar Schwarz este CEO al ambelor.În pofida averii sale, Schwarz este atât de misterios, încât doar două fotografii cu el există în spaţiul public.

Chiar dacă şi-a construit imperiul pornind din Germania, el se află şi în spatele unuia dintre cele mari eşecuri când vine vorba despre retail în Australia.

În octombrie 2017 a cumpărat un prim teren în sudul Australiei, investind 25 de milioane de dolari. Pe parcursul anului 2018, a început să recruteze personal şi să facă planuri pentru alte locuri din Australia. În 2019 a început să construiască un centru de distribuţie în Victoria şi a cumpărat alte terenuri în ţară.

Luna trecută, planurile au fost lăsate de izbelişte, la fel şi cei 200 de angajaţi australieni.

Omul de afaceri ar fi investit 500 de milioane de dolari în Australia, dar experţii au declarat publicaţiei news.com.au, că pierderea totală generată de decizia de a opri expansiunea businessului acolo s-ar ridica la aproape un miliard de dolari.

Nu există foarte multe detalii care să motiveze această decizie, explicaţia oferită presei de către companie fiind:
„Decizia se referă la concentrarea activităţilor de business în Europa şi nu este în niciun caz o reflexie a eforturilor angajaţilor sau managementului local sau a susţinerii primite de Kaufland din partea comunităţii de business sau a guvernelor”, au spus reprezentanţii companiei germane într-o declaraţie de presă.

Schwarz a moştenit compania de la tatăl său, Josef Schwarz, care a fost partener al companiei Suedfruechte Grosshandel Lidl & Co, axată pe vânzarea de fructe en-gros, în 1930.

S-a alăturat companiei tatălui său în 1973 şi a deschis primul magazin Lidl, folosind modelul de discount al Aldi. El a preluat conducerea companiei în 1977, după moartea tatălui său, iar de atunci a transformat compania în gigantul actual.

Chiar dacă este unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri, secretomania sa a devenit legendară şi a inspirat chiar şi un documentar german – Die Lidl Story, lansat în 2018.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău