Granturi de peste 1 milion de lei de la UE şi Guvernul R. Moldova, accesate de un tânăr antreprenor din Chişinău

30 Apr. 2024, 09:43
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
30 Apr. 2024, 09:43 // Slider //  Soroceanu Olga

La cei 29 de ani, tânărul Vasile Burca din capitală administrează o companie care oferă servicii de pregătire a materiei prime pentru fabricarea mobilei. Afacerea a fost fondată în anul 2019. 

„Ideea de afacere a pornit de la producerea mobilei la comandă. Am văzut că pe piață este o cerere în domeniul dat și m-am reprofilat. Compania noastră se află în municipiul Chișinău, prestează servicii de tăiere și încleiere a PAL-ului melaminat, a prelucrării fațadelor din MDF. Ne bucură faptul că am început activitatea cu patru angajați. În prezent avem 28 de angajați”, spune mândru antreprenorul.

Tânărul antreprenor a accesat finanţare nerambursabilă din partea Guvernului Republicii Moldova şi Uniunii Europene prin intermediul Programelor gestionate de Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). În total, omul de afaceri a beneficiat de 1,170 milioane lei, suport financiar nerambursabil. 

„Cu ajutorul Guvernului Republicii Moldova și a Uniunii Europene am primit primul grant de 250.000 de lei și am procurat o mașină de găurit cu precizie a pieselor, pentru fabricarea mobilei. După o perioadă am mai aplicat la un Program de Retehnologizare la care am procurat o mașină de tăiere cu precizie, pentru care am primit un grant de 920.000 de lei. Cu ajutorul Programului de Retehnologizare și „PARE 1+1” am obținut o creștere a numărului de angajați și a veniturilor cu 20% anual”, afirmă antreprenorul Vasile Burca.  

Mai multe detalii despre programele de granturi accesibile prin intermediul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului puteţi afla accesând www.oda.md

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!