Biden îi lasă pe ruși cu ochii în soare! A privat Rusia de peste 1 miliard de dolari din importurile de uraniu în SUA

14 Mai 2024, 11:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Mai 2024, 11:42 // Actual //  bani.md

Președintele american Joe Biden a semnat o lege care interzice importul de uraniu neiradiat și slab îmbogățit din Rusia, potrivit site-ului Casei Albe. Înainte de aceasta, inițiativa a fost susținută în Camera Reprezentanților și în Senat.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a explicat că interdicția are scopul de a „consolida securitatea energetică și economică” a Statelor Unite prin „eliminarea dependenței de Rusia pentru energia nucleară civilă”.

Sullivan a spus că noul angajament de 2,72 miliarde de dolari pentru energia nucleară „va oferi un impuls noii capacități de îmbogățire în SUA și un semnal clar pentru industrie că ne angajăm să creștem pe termen lung în sectorul nostru nuclear”.

Legea semnată de Biden va intra în vigoare în 90 de zile. Potrivit documentului, până în ianuarie 2028, Departamentul de Energie al SUA va putea elibera autorizații pentru importul de uraniu din Rusia dacă nu există alte surse de aprovizionare. Este de așteptat ca restricția să rămână în vigoare până în 2040.

Ponderea livrărilor de uraniu din Rusia către Statele Unite este în prezent de aproximativ 20%. Costul acestor provizii în ultimii ani a fost estimat la aproximativ 1 miliard de dolari pe an. În 2023, achizițiile au crescut la 1,2 miliarde de dolari, a raportat Departamentul de Comerț al SUA în februarie. Acest lucru s-ar putea datora faptului că, companiile americane își fac stocuri în așteptarea embargoului.

În Statele Unite ale Americii, reactoarele sunt alimentate de obicei la fiecare un an și jumătate până la doi ani, iar achizițiile se fac în avans. Aceasta înseamnă că majoritatea, dacă nu toate, centralele nucleare sunt deja alimentate cu combustibil pentru următorii ani, a remarcat Bloomberg.

Rusia deține aproximativ 45% din capacitatea mondială de îmbogățire a uraniului și aproximativ 36% din piața mondială a serviciilor de îmbogățire. Dar piața energiei nucleare este diferită de cea a petrolului, pe care Rusia a reușit să o redirecționeze rapid din Europa în Asia, așa că nu va fi posibil să se „transfere” uraniul de pe piața americană pe alte piețe.

Rosatom a declarat că interzicerea importurilor de uraniu din SUA este „distructivă pentru funcționarea durabilă a pieței globale a bunurilor și serviciilor din ciclul combustibilului nuclear”. Decizia va afecta negativ situația din industria energiei nucleare din SUA, a subliniat corporația de stat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO